ОКРУЖЕНИ плодном сремском ораницом, између два велика града - Сремске Митровице на 13 километара, те Руме до које има десет - Стејановци са 3.000 товљеника, данас имају више свиња него становника!

Са тим се, међутим, не мири и први човек села Стојан Кескеновић (65) који је председник Савета Месне заједнице и чини све да мештанима уреди инфрастуктуру. Зато се и поноси са три асфалтиране улице које су замениле лош пут, препун такозваних ударних рупа...

- Имамо амбуланту у коју лекар долази свакодневно, а ту су и пошта, две продавнице, пекара... Недостаје нам само кафана - кроз смех каже Стојан, у нади да ће ускоро и то бити превазиђено, па момци више неће ићи у провод по околним местима.

За Стејановчане, иначе, сви кажу да су вредни домаћини. Већина их обрађује властиту земљу, али није мало ни оних којима је сточарство у првом плану.

- До пре пет година сам гајио краве, а сада свиње. Имам око 300 комада, од тога 30 крмача које би ускоро требало да опрасе... Син ми је завршио ветерину и свињарство је било његова идеја, а за месец дана ћемо за продају имати 40 комада. У јуну смо "Митросу" испоручили један контингент и добили 170 динара по килограму живе ваге. Притом, купујемо само премикс и соју, а све остало је наша произведена храна - задовољан је Кескеновић.

Вест да се у Србији појавила афричка куга свиња није потресла ове сточаре, јер кажу да су већ предузели превентивне мере.

- У товилиште не пуштамо никога осим укућана, али и ми пре уласка обављамо дезинфекцију обуће и те чизме користимо само док смо међу свињама. Син се стара о редовности вакцинација и не стрепимо да ће се та болест и овде појавити - објашњава Стојан, додајући да је више од 12.500 евра платио само боксове у којима се прасе његове крмаче.

Прочитајте још: Произвођаче муче "афричка куга" и ниска цена

Нажалост, и у овом селу - као и у већини других по Срему - има много празних кућа. Неке брзо добију нове власнике, а многе "поједе" време - без обзира на то што у овој равници кућа са окућницом може да се пазари већ за 8.000 евра.

Стојан Кескеновић - Фото С. Костић


ПРВАЦИ

НА јесен ће у први разред стејановачке четвороразредне школе поћи седморо првака, што је најмањи број деце још од 1960, када их је било 31. Малишани из овог села, иначе, осомогодишње школовање настављају у Руми...