ВОЈСКА се, после готово деценије и по, враћа у Лозницу!

Како је потврдио мајор Милан Бурмуџија који је у Првој бригади Копнене војске задужен за односе са јавношћу, некадашња касарна ЈНА - потом Војске Југославије, па армије Србије и Црне Горе - у насељу Клупци ће већ наредног месеца примити 150 професионалних војника.

У Лозници је, иначе, годинама била права реткост да се сретне војник, подофицир или официр у униформи, посебно од кад је контрола државне међе предата Управи граничне полиције МУП Србије. Дуго је било и говора да ће земљиште на ком је касарна, са руинираним здањима, бити продато, али је уследила нова одлука да некадашњи комплекс оживи у пуном сјају...

Тренутно се уређују објекти за смештај професионалних пешадинаца и круг касарне у којој су - до потписивања Дејтонског споразума - "столовале" Мешовита моторизована бригада, па Гранични батаљон и на крају Пешадијска бригада. Сада је мајор Бурмуџија позвао младе из овог краја који још нису напунили 30 година да се пријаве за службу, а један од услова је да су служили војни рок под оружјем. Конкурс је у току и спроводи га Министарство одбране.

Прочитајте још - Вулин: Припадници Војске Србије добри стручњаци и људи

- Ово је сјајна вест за град и читав крај, па ће локална самоуправа Војсци пружити сваку подршку и помоћ - каже помоћник градоначелника Лознице проф. Љубинко Ђокић. - С обзиром на то да смо на граници, ово ће значити и виши ниво безбедности, мада смо се у важност Војске уверили и приликом великих поплава.

Оживљавање гарнизона, притом, значи и долазак официрских и подофицирских породица, отварање нових радних места и шансу за овдашњу привреду као потенцијалног снабдевача. Посао у касарни би требало да добије и двадесетак такозваних цивилних лица на служби у ВС, а конкурс за њих ће тек бити расписан.