ПОЖАРЕВАЦ – Свечаним дефилеом у центру Пожаревца, у петак увече званично су отворене “Љубичевске коњичке игре”, 56. по реду. Предвођени вођом параде, Радетом Миленковић, у дефилеу су учествовали љубичевски вишебојци, џокеји, коњи и фијакери и мали волтижери. У име председника Србије, Александра Вучића, покровитеља ЉКИ и председника Организационог одбора, манифестацију је отворио Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Прочитајте још: ЕТНО-ФЕСТИВАЛ: Посело у Заовачкој шуми


- Србија ових дана слави своје фудбалере, али и Милоша Великог који је био везан за Пожаревац и сматрао га једним од најлепших градова. Ту је себи и својој породици направио дом, а преселио је овде и ергелу. Пожаревљани, будите поносни на ову манифестацију и што сте ових дана део земље одакле се проноси најлепши глас о нашој Србији – рекао је министар.


Прочитајте још: ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА: Уметници обојили Подграђе Петроварадинске тврђаве


Градоначелник Бане Спасовић захвалио се на подршци коју град добија од Владе Србије и председника Вучића. -У протеклом периоду много смо улагали у ЉКИ, ергелу и хиподром, као и сам Пожаревац. Локомотива развоја града првенствено је добробит грађан, али и ова манифестација допринела је да држава препозна њен значај и уложи у наш град, да буде бољи него пре четири године – истакао је градоначелник.


Министар Зоран Ђорђевић отвара ЉКИ


Пред почетак параде,прошлогодишњи „љубичевски витез“, Марко Миленковић, вратио је градоначелнику витешку сабљу са угравираним натписом „Не вади ме без повода, не враћај ме без части“, да би је он у недељу увече уручио новом победнику љубичевског вишебоја. У њему учествују искључиво јахачи са подручја Пожаревца, који се надмећу у дисциплинама сеча сабљом, курирско јахање и гађање копљем, стрелом и топузом.

ХИПОДРОМ

Централни програм ЉКИ одржаће се током викенда на хиподрому, уз 12 галопских и касачких трка, прескакање препона, даљинско јахање и “љубичевски вишебој”. У суботу је улаз на хиподром бесплатан, а у недељу ће коштати 300 и 1.000 динара.


Градоначелник Бане Спасовић преузима сабљу од прошлогодишњег љубичевског витеза Марка Миленковића

Љубичевски вишебојци на дефилеу

Фијакери на дефилеу

Вођа параде, Раде Миловановић