ТАШНЕР Павле Шкорић (35) наставио је занатску, породичну традицију, дужу од века, коју је још после Првог светског рата у Новом Саду започео његов прадеда Ђура. Он у у својој малој радњи у Пашићевој улици, коју је пре пет година преузео од оца Зорана, као четврта генерација ташнера, свакодневно негује посебан ручни рад, некад веома цењен.

- Занат сам, још као дете, учио од деде Павла, по којем сам добио име. Долазио сам свакодневно у радњу, правио каишеве, неке ситнице, детаље од коже и заволео. Касније сам, наравно наставио да изучавам ташнарски занат уз помоћ оца Зорана, који је недавно препустио посао али често је ту да помогне саветима и сугестијама. Посла има, али не може да се ствара а живи се, као и сви, од рачуна до рачуна - прича Павле Шкорић.

Његов деда, мајстор Павле, био је један од најпознатијих и најцењенијих ташнера у граду. Радио је од 1965. године, па и после одласка у пензију, све до 2010. године. Цео радни век провео је радионици.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗА ЗАВИЧАЈ ПРИКУПЉА КУЛТУРНО БЛАГО: Живот на скели међу фрескама- Све је кренуло од деда Ђуре, који је после Првог светског рата из Лике дошао у Срем, у Шид, где је изучио занат, а затим радио на Рибљој пијаци - каже Зоран, представник треће генерације ташнера Шкорића. - Затим је мој отац Павле наследио занат, ја сам учио и наставио његов рад а сада је мој син Павле главни мајстор. Наш занат је веома леп и поштован. Од њега се пристојно живело све до пре двадесетак година, када је уследила експанзија робе са Далеког истока. Од тада, практично, бавимо се услужном делатношћу, поправкама, ситним интервенцијама.

Шкорић пред излогом


Раније, како Зоран Шкорић потврђује, било је много више посла, посебно пред Нову годину, када су "севале" наруџбине.

- Имали смо по 20-30 поруџбина, са посебним захтевима, од ретких материјала, биле су једно време популарне "гоблен ташне", што смо такође са успехом радили. Међутим, тога нема већ дуго. Ту и тамо је неко знао да наврати да наручи уникатну пословну или дамску ташну. Сада је, међутим, траженија фирмирана роба од јединственог, ручног рада - каже Зоран Шкорић.


УНИКАТИ

ТАШНЕРСКА радња Шкорићевих и данас чува старе експонате из некадашњег асортимана у којем су имали све производе, од пословних мушких до дамских ташни.

- Некада су уникати били посебно цењени, а израда ташне по наруџбини била је нешто посебно, ствар престижа. Сада се купују брендови, а не толико квалитет - каже Зоран Шкорић.