СВЕ више домаћинстава у кулској општини одлучује се за грејање на гас, као енергент који није скупљи од огревног дрвета или угља, а обезбеђује топлоту "на дугме", без пепела и других нечистоћа. Они који су решили да уведу плин за предстојећу грејну сезону морали су да благовремено поднесу захтев "Кула-гасу", пословној јединици "Србијагаса" у Кули, јер се на прикључак чека 60 дана.

- Толико времена је потребно да се исходују локацијски услови и добије решење за извођење радова на прикључку, а цела процедура обавља се кроз Централни информациони систем (ЦИС) - објаснио је Бранислав Живановић, инжењер у "Кула-гасу".

Прикључак кошта 1.050 евра, а корисник мора сам да набави котао и плати уградњу гасних инсталација.

Прочитајте још - Грејање на гас најјефтиније

- Ови издаци су разлог зашто се од 2011. године, кад је завршена гасификација у свим насељима у кулској општини, до данас на мрежу прикључило мало домаћинстава - око 10 одсто у Кули и Црвенки и испод пет одсто у Сивцу, Руском Крстуру, Липару, Крушчићу и Новој Црвенки. Више прикључака је у насељима која су привредно развијенија и имају више запослених - предочио је Живановић.

Упркос томе што прикључак, односно мерно-регулациони сет, није јефтин и што се цена гасног котла креће од 60.000 динара до 1.400 евра, евидентно је масовније интересовање за грејање на плин, што се тумачи драстичним поскупљењем чврстог горива. За кубик тврдог огревног дрвета тренутно треба издвојити 6.500, а за тону лигнита и сушеног угља 8.000 и 13.500 динара.

- За грејање куће од 100 квадратних метара чврстим горивом потребно је месечно око 15.000 динара. Уз то, сав угаљ и дрва за зиму треба обезбедити унапред и издвојити велику суму новца, а гас се плаћа према месечној потрошњи - напомиње Слободан Раонић, власник инсталатерске радње за водовод и грејање "Аква терм" у Сивцу.

Прочитајте још - ЗАГРЕВАЊЕ ДОМАЋИНСТВА: Најтоплије је од цепаница, а ево ко ће имати најмање трошкова грејања

Он је протекле зиме за централно грејање своје куће дрвеним пелетом издвојио 1.200 евра, а рачуна да ће преласком на гас, чија је тренутна цена 38 динара по кубном метру са урачунатим ПДВ, плаћати месечну рату од 100 евра, или 600 евра за целу сезону од шест месеци.

Скупо Кубик дрва 6.500 динара Фото З. Р.


- Предност грејања на гас је и у томе што се тајмером у одређеним деловима дана подешава жељена температура, што омогућава знатне уштеде енергије - указује Раонић.

НЕМА ГУБИТАКА

ИНЖЕЊЕР Живановић наводи да је степен корисности котлова на чврста горива од 0,6 до 0,7, а гасног котла 0,95.

- То значи да у њему практично нема губитака, а уз то у домаћинству омогућава не само грејање, него и купање и кување, јер замењује бојлер у купатилу и електрични шпорет - истакао је Живановић.

БЕЗ БОЈАЗНИ ОД ЕКСПЛОЗИЈЕ

КАО стручњак за грејне уређаје, Раонић наглашава да су сви гасни котлови атестирани и не сме бити лоших.

- Људи се боје експлозије гаса, па узимају скупље котлове, сматрајући да су они безбеднији. Међутим, сви котлови су безбедни, јер имају три врсте заштите - каже Раонић.