ПОЖАРЕВАЦ – Историјски архив приредио је још једну занимљиву изложбу на отвореном, под називом „Мода у Пожаревцу 1880-1929, сусрет Истока и Запада“.


На 20 изложбених паноа, кроз 118 фотографија, представљена је одећа жена, мушкараца и деце, која осликава и друштвене промене времена из којих потичу. Изложба је магистарски рад др Драгане Милорадовић, архивског саветника, која је преко фотографија приказала историјат народног, грађанског и модног костима у периоду од око 50 година.


- Циљ ове изложбе и пратећег каталога, није само пуко представљање једне локалне средине и грађанског идентитета, већ она приказује и пут државе од истока ка западу и стварање независне Кнежевине и Краљевине Србије – рекла је др Јасмина Николић, директорка Историјског архива. На паноима су изложене најлепше архивске фотографије, које приказају не само костиме, већ и социјалну, економску и културну позицију особе која га носи.


Прочитајте још: Изложба у Пожаревцу: Преслице сведоче о традицији


- Уз традиционалну ношњу, поједини Пожаревљани носе и кравату, ципеле и шешир. Преко њих се види како процес европејизације тече поступно, најпре преко млађих појединаца из најимућнијих породица – истакла је професор др Сенка Ковач, ментор магистарског рада. Осим фотографија, присутни на отварању изложбе могли су да виде и девојке у плавим хаљинама, рађеним према креацијама чувене пожаревачке сликарке Милене Павловић-Барили.


Панои

На изложбеним паноима могу се видети народне ношње, модерна одећа, купаћи костими, венчанице, одећа деце и беба. Ова изложба Историјског архива, која је уврштена у туристичку понуду града Пожаревца, може се погледати све до 2021. године.