УКУПНА штета од јунских поплава у краљевачком крају, са укалкулисаним привредним губицима, износи око две милијарде динара. Ово је закључак који су у оквиру Извештаја о процени штете од елементарне непогоде на стамбеним, помоћним, инфраструктурним и пољопривредним објектима усвојили градски већници на својој јубиларној, 100. седници у овом сазиву.

- Поплаве које су почетком јуна погодиле Краљево проузроковале су огромну штету, и на инфраструктури, и у привреди, пољопривреди, али и на домаћинствима. Осамдесет процената оних који су претрпели штету на својим објектима добили су помоћ Владе Републике Србије, преостало је још двадесет процената, с обзиром на то да постоји одређени број жалби. По завршетку процедуре, и ови грађани који буду испунили услове, добиће помоћ - каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОПЛАВЕ ШИРОМ СРБИЈЕ: Део Ибарске магистрале код Краљева под водом, сеоско гробље потопљено (ФОТО/ВИДЕО)


Он је појаснио да су у овом Извештају осим штете на стамбеним, пољопривредним и инфраструктурним објектима, урачунати и губици привредних субјеката који због поплаве неколико дана нису могли да обављају своју делатност, што је изазвало поменути губитак.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА У КРАЉЕВУ: Штета већа од пола милијарде


- Ми ћемо наравно добити помоћ Владе Србије. Већ смо добили 114 милиона динара за регулацију водотока првог реда и притока Западне Мораве. Домаћинства примају помоћ, а у сарадњи са Владом и председником Александром Вучићем, очекујемо још већа финансијска средства како бисмо решили инфраструктурна питања - додао је др Терзић. - Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта је готово завршило сва мерења неопходна за пројектовање мостова. Чим Институт за путеве заврши пројекте, крећемо у изградњу.


ИСПЛАТА ОШТЕЋЕНИМА

НА основу Уредбе Владе Србије, за прву категорију оштећења на стамбеним објектима предвиђена је исплата државне помоћи од 120.000 динара, за другу категорију 200.000, за трећу 250.000, за четврту 350.000, а за пету категорију 600.000 динара, док је за шесту, најтежу категорију која предвиђа рушење оштећеног објекта предвиђена посебно утврђена новчана помоћ.