УДРУЖЕЊЕ слепих и слабовидих у Параћину испоручило је овог лета 1.300 белих штапова сопствене производње Унији слепих арапских земаља у држави Катар. У питању је помагало које особама без вида омогућава кретање, а ово удружење је једино међу сличнима у Србији које та помагала прави.

Тиодор Вељковић, председник ове организације, каже да штапове производе већ годинама, те да је вредност летошњег уговора 2.450.000 динара.

- Штапове смо урадили према стандардима Уније слепих арапских земаља, а наручилац је председник њихове Уније слепих. У четири су величине, дужине од 1,1 до 1,4 метра, јер помагало мора бити прилагођено висини корисника. Четвороделни су и од пластифицираног алуминијума, а сашили смо и футроле за њих, пошто су тражили одговарајући начин паковања - наглашава Вељковић.

Прочитајте још - Беле штапове за слепе нико не жели да купи

Ово неопходно помагало, по коме се слепи препознају, параћинско удружење прави од 2015. године. Кажу да су ти штапови највернији пријатељи особама које не виде, а штапови из Параћина су изузетног квалитета. Неупоредиви су са увезеним из Кине, који су неколико пута скупљи. Иначе, штапове праве чланови удружења, који су успели да савладају технологију обраде. Правили су најпре једноделне дрвене, да би касније кренули да праве склапајуће пластифициране, са ротирајућом куглицом на крају, или без ње.

Велика предност белих штапова из Параћина је што нису стандардне дужине. Вељковић каже да штап може бити дугачак и до 150 центиметара и углавном је четвороделни, ретко петоделни.

Тиодор Вељковић


ЗА СРБИЈУ 200 ИНСТРУМЕНАТА

ПОТРЕБЕ слепих у Србији су од 200 до 300 белих штапова годишње, а купују их удружења и понекад амбасаде у Београду, за поклон. Вељковић истиче да имају сарадњу са Савезом слепих Србије и да тренутно за српско тржиште имају спремних 300 белих штапова. Новац од продаје им добро дође за рад удружења.