У ПРИЈАТНОМ амбијенту виле "Станковић" код Чортановаца у суботу су бројни гости, међу којима је и 12 страних новинара, имали прилику да уживају у дегустирању врхунских вина војвођанских виногорја и да пробају прехрамбене специјалитете тог поднебља с богатом кулинарском традицијом.

Трећу овогодишњу манифестацију "Салон вина Војводине" (Vojvodina wine show), приређену у том резиденцијалном објекту на падинама Фрушке горе, отворио је председник Покрајинске владе Игор Мировић истакавши да ће подршка државе нашим винарима бити настављена, како бисмо у тој области били успешнији на светском тржишту.

- Војводина није чокот без грожђа нити смо грожђе без доброг вина јер овде у Аутономној Покрајини Војводини, као и у целој Србији, производи се вино светског квалитета. Виноградарство и винарство се све више развијају а Покрајинска влада наставиће да помаже њихов развој - поручио је Мировић поздрављајући винаре, остале излагаче и госте.

Један од наших најуспешнијих виноградара-винара свакако је Ирижанин Мирослав Ковачевић, који за "Новости" наглашава да је ова презентација и те како важна, пре свега ради стварања бренда домаћег вина.

Прочитајте још - Жупске пољане културно благо

- Циљ нам је да направимо бренд вина Фрушке горе, Војводине и Србије, да будемо препознатљиви у свету. А веома је битно то што наша држава подстиче јачање виноградарства, винарства и винског туризма - истиче произвођач који намерава да у догледно време своје засаде прошири са постојећих 75 хектара на 200 хектара, с пуном органском производњом грожђа, што је светски тренд.

СВОЈА најбоља вина представила је гостима и винарија "Деурић" из Мале Ремете, чији представник Златко Живанић с поносом истиче "пробус", вино од домаће сорте грожђа, које извози у Кину и неколико европских земаља.

- Појавом младих произвођача последњих година, враћа се у први план позиција фрушкогорских винарија. Од десет најпопуларнијих вина из Србије, седам је са Фрушке горе - тврди Живанић.

фото Д.Дозет

ВИНАРИЈА "Ердевик", основана пре скоро два века, представила је, према многим оценама, најбољи розе "роза ностра", део годишње производње од 150.000 боца које се пласирају и у САД, Кину и ЕУ.

Гордан Башић, председник Удружења грожђа и вина "Срем-Фрушка гора", организатора Салона вина, каже да је ова манифестација права прилика за светско промовисање Војводине као винске регије.

- Веома је важно то што ће новинари из неколико земаља, који прате ову област, пренети не само утиске са овог скупа него и представити наша вина, винаре и прехрамбене производе - закључује Башић.

фото Д.Дозет

МЕДИЈИ

МАНИФЕСТАЦИЈУ "Салон вина Војводине" пратили су и новинари из САД, Немачке, Велике Британије, Мађарске, Хрватске, Кине, Северне Македоније.


ХРАНАСухомеснати производи од ковиљске мангулице,фото Д.Дозет

МЕЂУ десетак излагача прехрамбених производа у вили "Станковић" били су произвођачи козјег сира са Фрушке горе, представљени су сухомеснати производи од ковиљске мангулице, било је ту и тартуфа, меда, осталих врста сирева, ајвара...

- Част нам је и задовољство што нашим производима можемо да обогатимо туристичку понуду Војводине и Србије - каже, за "Новости", Бранислав Секулић из новосадске фирме "Вртлари".