СВИЛАЈНАЦ - Коњички спорт враћа се у Свилајнац на „велика врата“ - оценио је председник општине Свилајнац Предраг Милановић, који је данас отворио други Коњички сабор.

Он је изразио и наду да ће овај град, који има квалитетне коње, ускоро да се упише на регионалну мапу, и додао да ће градски хоподром бити изграђен за годину-две. Захваљујући томе, ђаци Пољопривредно-ветеринарске школе учиће на најабољим грлима, а грађани ће добити још једну привилигију, моћи ће да се баве јахањем коња.

- На првом, прошлогодишњем сабору, учествовала су 72 коња, а већ ове године 100 грла. Одржана је кружна ревија, двопрези и четворопрези надметали су се у вожњи прецизности, а стручни жири оцењивано је и порекло, кретање, негованост и опрему коња. Свилајнац је данас био центар коњичког спорта и запрежних возила из Бачке Паланке, Крагујевца, Ниша, Београда, Сомбора, Свилајнца... - рекао је Владан Јовковић, председник Коњичког клуба „Мара“, који има 65 чланова и више од 120 коња.

Владан је најпоноснији на липицанера Инђију Борника, који је освојио београдски дерби 2009. године, кога је данас јахао његов син Алекса, и на кобилу Ружу Риполисту, коју је јахала његова кћерка Милена, а која је грло принцезе Јелисавете, које су добили на поклон.

Прочитајте још - Галоп расних коња крај Ресаве

- За мене су коњи све. Много их волим. Сама бринем о Рини, коју ми је тата купио. Јашем тек пола године, па не могу још да се такмичим, јер немам довољно искуства – рекла нам је најмлађа учесница, Наталија Трејкић (8) из Јасенова код Деспотовца.

Њен отац Јовица каже да му је необично што она толико воли коње, јер то није уобичајено за њихову породицу. Пошто је непрестано јахала алспку козу, он је решио да јој за рођендан купи липицанера с папирима.

Мештани уживали у такмичењу липицанера


- Коњарством се бавим 20 година. Годинама сам посећивао коњичке манифестације и срећан сам што имам свог коња - изјавио је Зоран Ђорђевић, који у етно селу у Брестову код Деспотовца ради у школи рекреативног јахања.

Алекса и Милена Јовковић


Јовица Живановић из Лапова, који је на манифестацију дојахао на пастуву Зора, који је чипован и има све папире, коње чува већ три деценије.

Јовица Живановић дојахао на пастуву Зора


- У почетку сам имао радне коње, али убрзо сам почео да узгајам само липицанере, јер их најише волим. Имају специфичан, грациозан ход, став, допада ми се њихова боја – рекао је Јовица.

Зоран Живановић с кобилом Дежаву


Александар Марковић и Душан Стефановић управљали су двопрегом ергеле Владана Рајковића из Свилајнца, коју су вукли Иштван и Сигеа. Због велике конкуренције, за такмичење су се, веле, свакодневно припремали месец и по дана.

Такмичење двопрега


Предраг Милановић, председник општине Свилајнац