ПОСЛЕ вишегодишње паузе, на хиподрому на Зобнатици, код Бачке Тополе, у недељу 6. октобра, одржаће се Зобнатичке галопске трке.

На програму, који почиње у 13 часова, су четири галопске трке на 1.200, 1.400, 1.600 и 2.200 метара, а организатори очекују око 30 грла, двогодаца и старијих.

Прочитајте још: Коњички спорт враћа се на „велика врата“ (ФОТО)

- Наградни фонд је 1,4 милиона динара и верујемо да ћемо уживати у тркама квалитетних грла из најпознатијих штала у Србији и региону - каже Сергеј Бесермењи, шеф ергеле у АД Зобнатица. - У нашој ергели је тренутно 14 грла, од којих је пет спремно да стартује и парира гостима. Посебно се уздамо у Алвину, која је досад два пута прва стизала на циљ.

Прочитајте још: Галоп расних коња крај Ресаве

До пре дванаест година, Зобнатичке коњичке трке су биле надалеко чувене, међу најпопуларнијим у бившој Југославији, и друга недеља септембра није могла да прође без надметања најбољих у коњичком спорту. Јадран, Казанова, Генерал Житко, само су нека имена галопера која се памте јер су била понос ергеле, која је у златно доба освајала више трофеја него све остале заједно. Транзиција је угасила традиционалне трке, пре неколико година било је покушаја да се оне поново покрену, али без великог успеха.

- Ово је први корак ка враћању старе традиције по којој је овај крај био надалеко чувен - додаје Бесермењи.

КАЛЕНДАР

ТРАДИЦИОНАЛНИ термин, друга недеља септембра, већ је био заузет у календару коњичког спорта, али се надамо да ћемо убудуће моћи да вратимо стари датум - истиче Бесермењи.