НОВИНАР најутицајнијег портала у Хрватској index.hr, Гордан Духачек, стигао је у вечерас у Нови Сад како би учествовао на сутрашњој, трећој по реду, Конференцији о регионалној стабилности у новосадском Културном центру .


Његов долазак се с нестрпљењем очекивао и био је неизвестан јер је Духачек претходних дана у Загребу био притворен, а затим у Прекршајном суду у Загребу проглашен кривим због вређања полиције у твиту из 2018.године у којем је поручио "Не дај боже да се ико опире систему. АЦАБ!".


Он је тада кажњен са 100 евра, а затим пуштен из затвора, али му је следило и суђење по притужби хрватских домољуба за сатиричну песму „Г***а Велебита“ (обрада песме Вила Велебита) која се у интерпретацији овог новинара односи на фекалије које се овог лета изливале у Јадранско море.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Полиција привела новинара због песме на Твитеру


Пошто му је директор Бојан Панаотовић пожелео добродошлицу речима да је „КЦНС почаствован чињеницом да на Конференцију долази један храбри интелектуалац бескомпромисних ставова“, Духачек је нагласио да је обрадован позивом из Новог Сада да учествује на Конференцији у прилог миру и добросуседству.Додао је и да је пријатно изненађен публицитетом који Конференција има у јавности.


Са Духачеком у Нови Сад је стигао и угледни хрватски привредник и галериста Невен Фотнић који ће пратити рад Конференције.


Конференција почиње сутра (понедељак, 30. октобра у 13:30 сати у КЦНС ) а отвориће је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.Осим Духачека др Драган Марковина, професор из Сплита, др Сара Шпелец, професорка и уметница из Љубљане, др Зоран Миливојевић, каријерни дипломата из Београда и Ратко Бубало, директор Хуманитарног центра за интеграцију и толеранцију.