ЗАХВАЉУЈУЋИ посебном говорном софтверу све слепе и слабовиде особе однедавно могу да користе мобилне телефоне и рачунаре, једнако као и видећи људи. Ова погодност је потпуно бесплатна и лако може да се инсталира, под условом да корисник има модернији мобилни апарат. Најновије олакшање у свакодневном животу људи који не виде представљено је у Савезу слепих "Северни Банат" у Кикинди, поводом 15. октобра, Светског дана белог штапа.

- Уз помоћ тог софтвера слепе и слабовиде особе сада могу успешно и лако да користе све функције мобилног телефона. Све што може да се прочита, дакле што је текст, а не слика, они ће то чути на природном, течном, српском језику. До сада доступни софтвер није био толико квалитетан, али смо сада достигли скоро природан људски глас, што је веома важно - објаснио је Никола Ђорђевић, председник Градске организације слепих Београд.

Софтвер је настао уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и знатно ће олакшати свакодневну комуникацију слепих и слабовидих особа. Осим тога, како је истакла Бранка Шобот Јеличић, потпредседница Организације слепих "Северни Банат", Кикинда последњих година има неколико важних олакшица за грађане који имају проблем са видом. Велики број озвучених семафора. Међутим, број тактилних стаза требало би да се повећа.

- Можемо да се похвалимо да је Кикинда један од ретких градова у Србији који у односу на укупан број, има и велики број озвучених, говорних семафора. Први је постављен још пре 24 године. Тиме се заиста поносимо, али желимо да они раде боље због наше сигурности. Такође сматрамо да је потребно да се постави више тактилних стаза што ће омогућити лакше самостално кретање и сналажење слепих особа - навела је Бранка Шобот Јеличић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милион динара за куповину куће са окућницом, ако испуњавате ове услове


Како је рекао Владан Марковић, лиценцирани произвођач тактилних стаза из Прибоја, тактилне стазе важно је поставити испред болница, аутобуских станица, школа, факултета и других јавних установа.

Чланови Савеза слепих "Северни Банат"


- Локална самоуправа наставиће да помаже рад удружења слепих. У претходном периоду издвојили смо значајна средства из градског буџета за безбедно кретање слепих особа. На овом састанку сазнали смо шта је неопходно да унапредимо у наредном периоду. Надам се да ћемо учешћем у новим пројектима обезбедити финансијска средства за реализацију других погодности за слепе и слабовиде особе - изјавио је Миодраг Булајић, члан Градског већа.


Бранка Шобот Јеличић


ОЛАКШАЊЕ ЗА ГЛУВЕ

У УСЛУЖНОМ центру Градске управе у Кикинди у марту је инсталиран индукциони систем за амплификацију говора, који лицима оштећеног слуха омогућава лакшу комуникацију са службеницима. Особе које носе слушне апарате чим уђу у Услужни центар, директно и јасно, без сметњи и шумова чују запослене. Израђен је и телефонски именик на Брајевом писму.