ТОКОМ минулог викенда је у Дом здравља Нови Сад допремљено 8.000 доза вакцине против грипа, па су одмах дистрибуиране по одељењима. Вакцинација ће почети од данас, а процедура подразумева да се пацијенти најпре обрате свом изабраном лекару.

Иначе, ова врста имунизације се препоручује свим особама старијим од шест месеци са хроничним поремећајем кардиоваскуларног и плућног система, укључујући и астму и метаболичке проблеме. Вакцинација се сугерише и особама старијим од 65 година са дијабетесом, обољењима бубрега и јетре, крвним болестима, малигним обољењима и имунодефицијенцијом - укључујући и ХИВ - те особама смештеним у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите. Ту су и запослени у здравственим установама, односно другим јавним службама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАО СА ТВРЂАВЕ: Младића (23) из БиХ спасавали полицајци, ватрогасци и војска


Из Дома здравља поручују и то да се примена вакцина против грипа код трудница разматра од другог триместра, уз консултацију са изабраним гинекологом, док се онима које су у повећаном ризику од пратећих компликација услед грипа овај превентивни поступак препоручује без обзира на стадијум трудноће.


ИСТА ЗА ЧИТАВ СВЕТ

У ЧИТАВОМ свету, основна стратегија борбе против грипа подразумева употребу тритипне, инактивисане "сплит" вакцине. За сваку сезону, Светска здравствена организација препоручује састав вакцине који је јединствен за читаву планету и зависи од актуелних сојева вируса.