ПОЛАГАЊЕМ венаца на Споменик палим борцима данас почиње обележавање Дана општине Трстеник, где је недавно завршена изградња новог моста преко Западне Мораве.

Вредност ове инвестиције износила је око 700.000 евра и мост, дуг 104 метра, примарно ће служити за дистрибуцију воде од изворишта Звездан до насеља са десне стране реке, где живи више од 8.500 људи.

- Мост је отворен за пешачки саобраћај, по први пут од постојања, а оно што је најважније, решиће вишедеценијске проблеме са водоснабдевањем - износи Александар Ћирић,председник општине Трстеник, прецизирајући да је неимарски подухват обезбеђен средствима Владе Србије, КФВ банке и локалне смаоуправе.

У Трстенику се радило и на изградњи новог магистралног цеводовода дужине 8,5 км,али и на изградњи моста у Медвеђи. План је да 42.000 мештана редовно добија здраву воду из градских извора или са регионалног система Ћелије код Крушевца.

Прочитајте још - Трестик: Мост за цевовод и пешаке

- Општину су у протеклих годину дана обележиле бројне инвестиције, пре свега у путну инфраструктуру-износи Ћирић.- Велико насељено место Стопање добија обданиште, у сарадњи са Министарством просвете и Министарством правде побошљани су услови у више школа. Предстоје нам три инвестиције, чија вредност премашује 200 милиона динара, реконструкција образовних установа у Великој Дренови и Милутовцу, изградња сале у Пејовцу.

У општини кажу да је компанија “Амфенол”,која производи електронске и оптичке конекторе, упослила је више од 300 радника. У Министарству привреде потписан је уговор о финансирању капацитета индустријске зоне “Западна Морава”.

- Сада се отварају могућности доласка нових инвеститора, вредност пројекта је 40 милиона динара-наводи Александар Ћирић.- Изградњом Моравског коридора, који је посебна шанса за развој, предвиђена је изградња још једне индустријске зоне између Трстеника и Врњачке Бање. На евиденцији Националне службе за запошљавање, број Трстеничана који траже посао спустио се испод 4.000,први пут за задњих 19 година.

Фото: С. Бабовић

АКАДЕМИЈА

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, посетиће данас Трстеник и обићи нови пешачки мост. За данас је заказана и свечана седница Скупштине општине Трстеник,са свечаном академијом.