НЕ знам како ћемо овде дочекати зиму. Кућа не само што је стара и неусловна, већ прокишњава и изузетно је хладна. Мада смо супруга и ја навикли на тежак живот, жао нам је због овог детета - овим речима дочекује нас Вучина Кељевић (47), из околине Зубиног Потока, са супругом Снежаном (56) и дванаестогодишњим сином Милошем, испред старе уџерице, незамисливе за живот у овом времену.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ДА ЛИ СТЕ ГА ВИДЕЛИ? Нестао Петар (13) из Старе Пазове (ФОТО)


Неусловна кућа у којој живе већ шест година, Кељевићима је - привремени смештај. Не кажу дом, јер је објекат на коме су у предњем делу видљиви блато и даске - све осим то.

- Нажалост, веома смо лошег материјалног стања. Ја радим у земљорадничкој задрузи и примам минималну плату, од које нисмо у стању да преживимо. А пошто овде немамо имање, гајимо само једну свињу - каже Вучина, као да овом причом жели да нас спречи да уђемо у кућу без светлости и са зидовима из којих се осећа влага.

Уводи нас, ипак, Снежана. Објашњава да им смештај у тој назови кући плаћа локална самоуправа, нада се да ће им у међувремену пронаћи неко боље решење.

Два старија сина, Милош (21) и Милан (17), налазе се код Снежанине браће.

- Једноставно, нисмо могли да их прехранимо - каже скрушено Снежана.

У просторију која им је и дневни боравак и спаваћа соба, улази Милош...

- Најтеже нам је због детета. Ми смо прегурали пола живота, ако не и више, али оно испашта. Често оде гладан у школу, јер немамо новца да му дамо да купи ужину - не скривајући сузе говори Снежана, док Милош стидљиво одговара да је врло добар ђак.

Слика Кељевића испред неусловне куће, принудног смештаја, говори више од речи, посета овој породици заиста оставља тешке мисли. Зар неко у 21. веку заслужује овакав живот?


ДОДЕЉЕНИ СТАН КОРИСТИ ДРУГА ПОРОДИЦА

ДОК представници Општине Зубин Поток не одговарају на наше телефонске позиве, Раде Утвић, директор Земљорадничке задруге, истиче да је Кељевићима пре неколико година дат стан на коришћење, али је општина захтевала да се он уступи другој породица, која после одређеног рока није желела да га напусти. Сви тврде да Кељевићи имају првао на стан, мештани Зубиног Потока су свесни тога колико су они немоћни да се изборе за своје право, док надлежне службе не реагују на њихов случај.