НИЈЕ тајна да домаћице са југа Србије од паприке умеју да направе и сладолед, али је, ипак, многе изненадила креативност учесника недавног, Шестог фестивала зимнице, који је организован на нишкој пијаци "Бубањ".

- Моје слатко од љутих папричица, чери парадајза и грожђа је посебно одушевило странце. Јер, иако нема конзерванса, не може да се поквари зато што се све поједе чим се отвори тегла - поносна је Татјана Шљивић из Кормана која прави још пикантни сос од зеленог парадајза и свежег рена, као несвакидашњи прилог печењу.

А, за новим комбинацијама поврћа, зачина и сира - иако је већ зашла у осму деценију - непрестано трага и Нада Пиперковић, па нуди не само пекмез од кестена, већ и јаја од препелице у дунсту. Каже, то је стари јеврејски рецепт који је овде помало заборављен, а некада је свака кафана у Србији на столу имала мезе управо од куваних јаја у луковини.

Прочитајте још - Ајвар који се продаје од "уста до уста"

- Иако се, иначе, прави од бундеве и слатког вина, мој рецељ је специфичан јер у божанском нектару кувам паприке и парадајз - каже, уз напомену да је спремање помало егзотичне зимнице подмлађује, Милица Савић (82) из Тасковића, док Благе Петрушевски из удружења Македонаца "Бардар" наглашава да је за "мушки ајвар", осим љубави, потребно још најмање два дана рада.

МАЛИЏАНО

УЧЕНИЦИ Средње стручне школе из Бујановца су представили свој специјалитет од плавог патлиџана и сенфа, а млади Вукашин Костић (на слици) каже да малиџано може бити не само прилог јелу, већ је укусан и са врућом погачом - поготово ако се дода и које парче сира...


Милица Савић