Суд у Лос Анђелесу одлучио је данас да група Лед цепелин није украла почетак своје класичне рок-химне "Стервеј ту хевен", пренели су локални електронски медији.

Порота је одлуку донела данас, након кратког и живописног суђења, чиме је донета правна одлука о питању о којем су љубитељи музике расправљали деценијама, али која је до суда дошла тек пре две године.

Правни заступник заоставштине покојног музичара Рендија Вулфа тврдио је да су гитариста Џими Пејџ и певач Роберт Плант за "Степенице ка небу" украли риф из инструменталне нумере "Таурус", која је снимљена са бендом Спирит.

Пејџ, Плант и басиста Џон Пол Џонс сведочили су током суђења и износили су анегдоте о настанку песме "Стервеј ту хевен", објављене 1971. године.

Разни стручњаци су сведочили, они који су заступали тужбу истицали су огромне сличности међу композицијама, док су експерти одбране навели да обе нумере деле исту музичку основу.

Тужба је наводила да Лед цепелин имају обичај да преузимају музику других и да су се до сада шест пута правиле нагодбе после тужби за кршење ауторских права.

Сам Вулф никада није подносио тужбу и говорио је да су му помешана осећања по том питању. После његове смрти 1997. правни заступник Мајкл Скидмор успео је да на крају случај доведе до суда, упркос деценијама неактивности и одбијања Вулфовог издавача да сарађује.

Пејџ и Плант су негирали да су икада чули песму "Таурус", иако су заједнички наступали са Спиритом.

Суђење је било живописно и медијски пропраћено, а најзанимљивији детаљ изнео је сам Пејџ, који је под заклетвом изменио познату причу да је песма настала када су се он и Плант затворили у колибу у велшким планинама и тако написали песму. Легендарни гитариста рекао је да то није истина.

Роберт Плант (67) је на суду у Лос Анђелесу где се расправља о ауторству хита Stairway to heaven, рекао како се слабо сећа времена када је песма настала, да се не сећа бенда "Спирит" који туже "Лед цепелин" да су им украли инструментал Taurus и од тога направили Stairway to heaven, те да се не сећа скоро никог с ким се дружио, што је изазвало смех у судници. У одговору на питање свог адвоката казао је да не зна ноте, што значи да није могао да напише Џимију Пејџу гитарски риф. Њихови адвокати тврде и како је низ акорда у Stairway to heaven врло уобичајен и користи се већ 300 година.

"Стервеј ту хевен" је и даље популарна песма и доноси десетине милиона долара члановима Цепелина и разним подиздавачима Ворнер мјузика. Порота је заседала мање од дана.