ПЕВАЧИЦА народне музике Мерима Његомир дуго није снимила нови албум али, по свему судећи, вредело је чекати! На радост публике, увелико ради на диску на коме ће се наћи две композиције Предрага Живковића Тозовца и три нумере Бекија Бекића. Излазак албума се очекује најкасније до лета, а почетком јуна истакнута естрадна уметница одржаће солистички концерт у реновираном Дому синдиката у Београду.

- Са Тозовцем, који је мој венчани кум, снимила сам прву плочу у каријери 1977. и после 40 година поново ћу на албуму имати његове песме - каже, за "Новости", Мерима Његомир. - То су прелепе композиције, Тозовац има много песама али се нерадо одваја од њих. Одабрао је две најлепше песме за мене и то ми је поклон од њега. Никад нисам правила концерте да бих на њима промовисала албум, већ своју уметност и то што песмом имам да кажем. Мислим да ће мој наступ бити један од првих концерата народне музике у реновираном Дому синдиката, дворани која певачима много значи.

* Све се ређе снимају квалитетне народне песме?

- Збуњена сам и не знам шта би требало снимати. Ово што се сада пева је више забавна музика. Ти певачи углавном наступају у дискотекама, где млади људи играју уз њихове песме. Немам ништа против тога, али ја не могу да певам такве песме, не лежи ми. Не могу да станем иза тога и наставићу да радим у свом стилу. Нове песме су лепе, љубавне, са модерним ритмом, наслањају се на традицију. Снимићу једну песму на текст Руждије Крупе, који је претходних 40 година написао много хитова. Реч је о прелепој нумери, која подсећа на изворну музику и стил Ксеније Цицварић. Хоћу да је снимим због себе и свих који ме воле и поштују.

СОФИСТИЦИРАНЕ РУСКЕ ПЕСМЕ МЕРИМА тренутно снима други албум у каријери са руским песмама. - Толико знам руских песама и толико их волим да бих могла да снимим седам-осам албума - каже певачица. - На првом диску су били познате руске песме, а сада ће бити мало финије, софистицираније, у оригиналном извођењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мерима Његомир: Одмор у Непалу


* Мало је певача који још држе до традиције?

- Дужност нам је да деци пренесемо оно што смо наследили. Без обзира на то што се време мења, музика карактерише један народ. Кад на радију чујете одређене тонове, одмах знате да ли је грчка, турска или арапска песма. Кад чујете "Свилен конац" знате да је то српска песма. Волела бих да српску народну музику више промовишемо у свету. Много ми је драго што на "Евросонг" поново идемо са композицијом која има етно-мотиве. Треба да се представимо са оним што је наше. Не можемо увек да победимо, али зашто се не бисмо добро представили?

* Да ли је тешко доћи до добре песме?

- Нема много добрих песама, аутори пишу песме за које мисле да ће добро проћи код омладине. Имамо ли још неког ко воли да слуша добру народну музику са лепим текстом? Требало би да буде песама за свакога. Ја певам за своју циљну групу, а то је озбиљна публика која ће доћи да ме чује на "Коларцу" или у Сава центру. Нећу да разочарам ни публику, ни себе!