ПРЕДСТАВНИЦА Србије на избору за мис туризма Сара Митић (23) већ се припрема за светско такмичење 13. априла 2019. у Загребу. Њен адут није само лепота, већ и образовање! Лепа Нишлијка је завршила Правни факултет за три године и седам месеци, са просечном оценом 10, после чега је уписала мастер студије. Пред собом има тежак задатак, јер су њене претходнице, Београђанке Сара Стојановић и Сара Милетић, оствариле велики успех на светском избору за мис туризма у Малезији, где су изабране за трећу, односно другу пратиљу. Али, Сара Митић самоуверено истиче да на планетарно такмичење иде по победничку ленту.

- Жеља ми је била да, уколико тријумфујем на националном избору, Србији донесем победу и на светском такмичењу - каже за "Новости" Сара Митић. - Не толико због себе, колико због наше земље. Путујући по свету схватила сам колико је важно да се домовина брани и лепотом. Пријавила сам се на избор јер је другачији од осталих и сматрам да могу да допринесем промоцији Србије у иностранству. Желела сам и да срушим стереотипе о томе како су мисице само лепе. Много је девојака у Србији које осим спољашње имају и унутрашњу лепоту, памет и интелигенцију. Мислим да шаљем праву поруку младима, да максимално улажу у своје образовање, али и да могу да буду шта год желе, ако се томе посвете.

Прочитајте још - ИЗАБРАНА МИС ТУРИЗМА СРБИЈЕ: За ласкаву титулу борило се 17 девојака, круна отишла у Ниш (ФОТО)

Наша саговорница у свету моделинга је десетак година, али сматра да је тек сада био прави тренутак да се пријави за ово тачмичење:

- Достигла сам одређену зрелост да могу Србији да донесем круну са светског такмичења. Овакви избори су успутна станица, али могу да буду и главно одредиште. Припреме за светски избор су свеобухватне, а такмичење почиње оног тренутка када стигнете у земљу домаћина па до проглашења победнице. Пре свега бих желела да покажем свету да смо добри и пријатни људи и да су наши појединци кроз историју дали велики допринос човечанству. Међу нама има толико младих и способних људи који ће тек показати шта знају.

Сара говори енглески, француски, шпански, италијански и грчки језик. Тренирала је одбојку 10 година, али је после повреде морала да престане да се бави спортом и сада је одбојкашки судија. Све постиже, каже, уз рад и добру организацију.

- У основној и средњој школи била сам ђак генерације и учествовала сам и на републичким такмичењима из историје - истиче Сара. - Када сам уписала студије, жеља ми је била да завршим факултет са чистом десетком и напорно сам радила како бих остварила циљ. Учила сам по 10 сати дневно, без дана паузе. На факултету сам поништила два испита како бих их положила са највећом оценом и то из најтежих предмета. Верујем да ћу остварити циљ и на овом избору.

СВЕТСКИ ИЗБОР У ЗАГРЕБУ

МАДА је најављено да ће Србија бити домаћин предстојећег светског избора за мис туризма, такмичење ће, ипак, бити одржано у Загребу.

- Хрватска је препознала прилику, била је бржа и пре нас конкурисала за домаћина 2019. - каже нам Драган Ћосо, организатор и власник лиценце избора за мис туризма Србије. - То не значи да смо одустали. Имамо подршку Министарства туризма и Туристичке организације, одушевљено су прихватили наш програм и препознали значај такмичења за Србију и њене туристичке потенцијале. Надам се да ћемо 2020. бити домаћин такмичења.