ОДЛУКА Боре Ђорђевића и "Рибље чорбе" да наступе на великом митингу "Будућност Србије" испред Народне скупштине у петак у Београду подигла је велику прашину од тренутка кад се та најава појавила у медијима. Друштвене мреже су преплављене коментарима, махом разочараних обожавалаца, а нису ретке ни увреде упућене легендарном рокеру. Дебатује се о томе да ли је такав потез учињен из политичких убеђења или је финансијска корист била пресудна, а многи фанови који деценијама прате "Рибљу чорбу" јавно су се "одрекли" свог омиљеног бенда. С друге стране, нису малобројни ни они који овакав потез тумаче као патриотски чин групе која је на тај начин, како сматрају, стала уз свој народ.

Бора и екипа су решили да се не оглашавају до свирке, а дан после ње је рокер, ексклузивно за "Новости", отворио душу и открио детаље у вези са наступом који је изазвао бурне реакције у јавности.

- Свирали смо из ината, против овакве, јадне и бедне, опозиције (част изузецима), за коју сам и раније тврдио да јој не бих дао ни пса да ми преведе преко улице - огорчено, за наш лист, каже Ђорђевић.

ВОЂА "Рибље чорбе" се пре неколико година повукао из политике, па су многи овакав његов потез протумачили као повратак у те воде, међутим, он то категорички демантује:

- Још увек и заувек не припадам ниједној странци, нити сам се вратио у политику. Једноставно, подржао сам борбу за Косово и Метохију! Пратио сам протесте опозиције и све ми се згадило. Србија слабију опозицију од постанка вишестраначког система није имала!

ПРОЧИТАЈТЕ И:БОРА ЂОРЂЕВИЋ, ЗА "НОВОСТИ": Свирали смо због савести и патриотизма


Према мишљењу Ђорђевића, њен једини циљ је да сруши актуелну власт.

- То не може да се тражи на тако јалов и празан начин, а да се не нуде конкретна решења - децидиран је Бора.

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић је, најављујући наступ "Рибље чорбе" на митингу, подсетио да Бора и он нису увек били на истој политичкој страни, да су у том смислу "размењивали ударце", али да су се увек поштовали.

Фото П. Милошевић


- Ацу Вучића знам тридесетак година - каже Бора. - Некад смо се слагали, некад нисмо, али је увек постојало узајамно поштовање. Његову и Дачићеву борбу за Косово и Метохију, самим тим и за целовиту Србију, морам да подржим. Данас се на политички врх Србије врши досад највећи притисак у вези с "продајом" Косова и Метохије. "Жута власт" је продала Косово и Метохију, па би сад да прода и оно мало српског што је тамо преостало. Увек ћу подржати тешку борбу за спас мучених и напаћених Срба који живе тамо. Косово и Метохија ће увек бити моја најслабија тачка и моја рак--рана.

ОСВРЋУЋИ се на оне који сада тврде да због наступа "Рибље чорбе" на митингу у петак више неће пратити рад бенда, Бора каже:

- Фанови које због тога изгубим нису вредни да буду моји фанови, нити да ми помињу име! Ово говорим за оне који прате мене као Бору Ђорђевића и моје политичке ставове. На оне који воле "Рибљу чорбу" због музичких квалитета, било какви политички ставови не би требало да утичу.

Ђорђевић, на крају емотивног излагања, за наш лист, подвлачи:

- "Рибља чорба" је у петак наступила пред 150.000 људи и пружила им добру свирку. Дошли су са свих страна, превалили велики пут, неки и пешке. Били сендвичари или не, они су из Србије.


Фото П. Милошевић


СЕТ ЛИСТА БЕЗ "АНЂЕЛА"

МНОГИ су се питали које песме ће да одабере "Чорба" за овај наступ. Скраћену сет листу су чинили хитови које бенд последњих година свира на својим концертима, и у репертоар није убацивано ништа специјално за ову прилику. Изостављена је песма која се сматра најзначајнијом у 40 година дугој каријери групе - "Погледај дом свој, анђеле".

Поред вишедеценијских хитова, као што су "Амстердам", "Два динара, друже", "Остаћу слободан", "Ја ратујем сам", "Када падне ноћ", "Лутка са насловне стране" и друге, бенд је прекјуче извео и њиховим обожаваоцима такође већ добро познату нумеру "Да тебе није", насловну са предстојећег, 20. студијског албума, који би требало да буде објављен ускоро.

АЛБАНЦИ ВОЗИЛИ СРБЕ

ФРОНТМЕН "Рибље чорбе" не скрива своје задовољство због масовности митинга испред Народне скупштине.

- Интересовање је било толико да је ауто-превозник из Зубиног Потока морао да ангажује 15 возача Албанаца да возе аутобусе са Србима који нису хтели да пропусте митинг подршке у Београду - напомиње Бора.