Серија "Игра престола" постала је феномен, а широм света се прича о последњој сезони, која је недавно почела да се приказује. Аутор књига по којима је рађена серија, Џорџ Мартин, признао да се информисао о распаду Југославије током писања. Аутор и водитељ емисије "Правац" Ивана Мајсторовић ће се вечерас бавити управо овом темом, колико има сличности између књиге истоимене Серије и дешавања у Југославији с краја 20. века.

Гости емисије "Правац" Ненад Гајић, писац Словенске митологије, и Павле Зелић, писац фантастике и сценариста стрипова, анализираће сличности са наводима да ли је Југославија заиста могла да послужи као инспирација Џорџу Мартину који је почео писање 1991. године када је Југославија била у жижи интересовања светске јавности.

Да ли су теоретичари у праву да су Ланистери Словенци јер су богати, Грејџоји Далмантинци јер живе на мору, Баратеонци Босанци јер су срећни и много једу и пију, или су ове сличности случајност, а читаоци имају склоност да се поистовећују са делима чији су љубитељи?

Гледајте вечерас у емисији "Правац" на каналу Пинк3.