БУДУЋИ да је глума на Душана Каличанина деловала као магија, никада није имао дилему око тога чиме ће се бавити у животу. И данас не зна како га је и када зачарала, али је одувек веровао у то да ће са тим избором бити храбрији на путу ка бољој верзији себе. То га, каже, и сада држи и то негује.

Душана тренутно гледамо у популарној серији "Истине и лажи" (радним данима у 21.00 на Првој), која и у трећој сезони има завидан рејтинг. А његов јунак Јоца један је од омиљених публици.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мачка прошетала пистом током ревије Кристијана Диора (ВИДЕО)

* Да ли сте имали слободу да га мењате или је он баш такав по сценарију?

- Јоца је мењао мене. Након две године снимања неке карактеристике смо разменили. У почетку сам држао строгу границу између нас, а када сам код Јована увидео праведност, лојалност и професионализам, спустио сам баријере и све више дозвољавао себи да га надградим. Јоца није такав по сценарију и када сам га осмислио, и када је као такав био прихваћен од публике, имао сам велику одговорност да га не покварим.

* Серија "Истине и лажи" још на почетку снимања најављена је као потенцијални хит. И у трећој сезони бележи велику гледаност. У чему је тајна њеног успеха?

- Три генерације у различитим околностима преиспитују своје односе са људима, који им чине реалност, и трагају за сопственим истинама. Тајна успеха је баш ту, негде између истине и лажи. Људе ма колико година имали, новца или баланса по критеријумима које су прихватили, живот увек изненади неком новом нијансом коју морају да, у тежњи да створе склад, уклапају у личну палету боја.

* Шта још можемо да очекујемо од Јоце до краја сезоне? Хоће ли бити у искушењу кад је реч о његовој верности компанији РБГ и Радовану Божићу?

- Тајна Јоциног успеха је што када сви мисле да је све већ виђено и да га сви познају, он изненади и себе и друге нечим новим. Биће много искушења и биће занимљиво свакако.

* Колико вам је било забавно у његовој кожи? Да ли вам се десило да останете у улози и кад се камере угасе?

- Није лако бити у Јовановој кожи, а још теже у његовој глави. Мисли брзо и све држи под контролом. И гардероба му је, такође, таква. Уређен и дисциплинован. Брзо мисли, брзо говори, брзо се креће, а све то је мало напорно у 6.00 ујутру. Дуго смо снимали и било је довољно времена да нађем механизам да не остајем у улози. Али, признајем, недостаје ми!

* Ко је заслужан за ваш оригиналан стајлинг у серији? Да ли сами бирате одевне комбинације или то, ипак, препуштате другима?

- Костимограф, наравно, има главну реч и то је била дивна сарадња. Учествовао сам и ја, довлачио разне наочаре и делове гардеробе из иностранства. Али и са бувљака, наравно, само ако Јоца у мени процени да је баш тај детаљ оно што жели.

* Каква је била атмосфера на сету и сарадња са колегама? Вероватно има и много анегдота, можете ли да нам откријете неку?

- Сарадња на овако дугим пројектима је специфична. Толико се вежете за људе да вам сви недостају. Нисам успео да се сачувам од тога и волим ту екипу. Лепо је када имате ту повезаност са колегама, а то носи и много анегдота. Највише се памте оне које се десе ван кадра. Не бих да препричавам, јер то никада нема прави сјај као када се доживи. Како да вам, на пример, дочарам ситуацију када у паузи у раму на точкићима гурам Стефана Бузуровића? (смех)

* Игра истине и лажи у животу нам доноси разне изазове, како се ви сналазите у њој?

- Ух! Волим истину, нежан сам и диван у односима. Неправда, глупост и преваре ме руше. За то нема компромисa. Строг сам и уплашим се и самог себе када полудим. Нисам равна линија и волим што искрено реагујем. Тако опипавам себи пулс и знам да још нисам отупео. Волим да се играм, али не и да играм прљаве игре, што не значи да их не знам. Оне су лакше.

* Иако је Јоца комичан лик, један је од оних кроз којих се преиспитујете и сазнајете више о себи. Која улога би вам после њега била још интригантнија?

- Свака која има грађу да се за њу ухватим је интригантна, али бих волео неку прљавију, мрачнију улогу. Интересантни су ми сви ликови које играм у позоришту, јер их изнова освајам. Тренутно ми је највећи изазов улога у представи "Страх од лептира", у којој играм са колегом Зораном Пајићем, у режији Исидоре Гонцић. Премијеру очекујем почетком јуна, у УК "Вук Стефановић Караџић".

* Колико прича о истинама и лажима одсликава нашу свакодневицу? Шта је у њој најверодстојније ономе што живимо?

- Најутентичнија је и увек примењива борба за истинитост. Свака генерација преиспитује себе и своје породичне, љубавне, пријатељске, пословне односе. И то је најлепше, јер су људи они који нам обележе живот, кроз њих упознајемо себе и оно што ћемо касније постати.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Оженио се Аца ?

* Будући да је и балет, поред глуме, ваша велика љубав, да ли сте некад имали дилему када су ове две уметности у питању?

- Никада! Глума је увек имала предност. Балет је волео мене, али сам ја већ припадао глуми.


ВОЛИМ ДА ШЕТАМ БЕЗ ЦИЉА

* С ОБЗИРОМ на то да сте на снимањима по цео дан, шта вас најбрже релаксира када вам мало претекне времена?

- Волим када сам са пријатељима, да се шетам без циља, тренирам, а изнад свега да будем са породицом. Она је огледало које у тишини коригује све наше мане.