КАДА је пре 14 година основао "Кошутњак филм", продуцент Зоран Јанковић знао је да је пред њим "немогућа мисија" - да у скромним продукцијским условима направи приче за памћење. Данас, када је иза њега 11 филмова и 12 играних серија, може да каже да је резултат надмашио сва његова очекивања.

Донео нам је приче које су мирисале на нека невинија и, чини нам се, срећнија времена. Милиони гледалаца плакали су уз "Рањеног орла", смејали се уз "Белу лађу", дрхтали уз "Цват липе на Балкану". Сада нам Јанковић на ТВ враћа Синишу Павића, чија ће нова серија о савременој породици у Београду, "Јунаци нашег доба", бити емитована на РТС у децембру.

И то није све. На јесен би требало да почне снимање ситкома радног назива "Моја породица" од 50 епизода. Креаторке серије Катарина Јанковић и Нина Џувер написале су причу о градској породици у којој су присутне три генерације, а главне улоге играју Христина Поповић и Раша Буквић. Истовремено, почиње и рад на филму "Светозарје српско" по сценарију Милована Витезовића и у режији Дарка Бајића.

- Сада смо у фази извиђања локација и избора глумаца. Продуцент је "Зилион филм", а ми смо извршни продуцент. Добили смо подршку Покрајинске владе Војводине и Филмског центра Србије. Прича о присаједињењу Војводине Србији, о Светозару Милетићу и Јаши Томићу пред гледаоцима ће се, ако све буде текло по плану, наћи у фебруару - открива продуцент.

Фото П. Милошевић

*У плану је и филм о Николи Тесли?

- Наредне године почећемо снимање филма "Из светла", чија се прича дешава 1900. године у Њујорку. Редитељ је дебитант Бориша Симовић, који са Александром Радивојевићем потписује и сценарио. Завршавамо договоре са словеначким партнерима који ће бити копродуценти. Такође, за наредну годину планирана је серија од 12 епизода "Бележница професора Мишковића". Главни јунак је новинар београдског листа "Аргумент" Бошко Стевановић који добија задатак да интервјуише Јелисавету Мишковић, удовицу несталог етнолога. Ђорђе Милосављевић је адпатирао сценарио по књизи Ратка Дмитровића. Тај жанр није до сада рађен код нас, биће то српски "Твин Пикс". Копродуценти су Телеком и РТС, а редитељ је Иван Живковић.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Зоран Јанковић: Инатом до последњег кадра


* Има ли разлике у раду данас и пре 15 година?

- Сада се доста ради, дошло је неко златно доба серија. До сада су се само РТС и Прва бавили производњом домаћег програма, а сада су се укључили и кабловски оператери. Увек гласам за домаће ауторе, нисам присталица адаптација грчких, аргентинских, шпанских дела.

* Шта чини добру серију?

- Најпре, сјајан сценарио, затим квалитетна глумачка подела и наравно, добра техничка екипа. Зато смо са Павићем увек имали резултат. Кад направите квалитетну серију, постоји још један предуслов за њен успех - термин. Веома је важно да свака телевизија има устаљен термин, да се гледалац навикне. Сада то није случај, али верујем да ће се средити.


* Да ли се публика променила?

- Млађа публика прати светске трендове. Данас имамо могућност да садржаје пратите на разним уређајима. Према неким подацима, у свету се више од 60 одсто садржаја гледа путем мобилних телефона. То је занимљиво и незамисливо за старију публику, која је остала верна телевизији и домаћем програму.

* Која серија вам је до сада била најзахтевнија за рад?

- "Била једном једна земља", серија од шест епизода настала од филма "Подземље", по мени најбољег остварења Емира Кустурице. Тада смо изградили 40.000 квадрата кулиса. Ми сада мало градимо, али доста адаптирамо, и, срећом, имамо добре сценографе, костимографе, директоре фотографије па се то не примећује. Епоха је такође компликованија за рад од савремених прича.

* Утисак је, ипак, да су аутори историјских прича увек на танком леду јер им се траже грешке?

- Већа је одговорност, наравно. Видите, Павић већ две-три године пише "Јунаке нашег доба", а то је савремена серија. Историјске траже још озбиљнији приступ. Било ми је чудно када је РТС расписао конкурс за "Немањиће" да се у року од шест месеци напише серија. То је незамисливо. За историјску тему потребан је тим сарадника да обради период, како би имао утемељење у чињеницама. Тек када се све то заврши, долази сценарио.


ПРОЧИТАЈТЕ И: "Јужни ветар" за само 150 динара


* Да вам неко обезбеди холивудски буџет, какву серију бисте снимили?

- Ух, сада сте ме затекли, више од 30 година бавим се овим послом и навикао сам да размишљам у ограничењима. Па, изабрао бих истиниту причу из наше богате историје и направио у сваком погледу велику серију. Све би се градило и правило, као у "Подземљу", а поред наших глумаца играле би и светске звезде.


ШУМ НА ВЕЗИ СА РТС

* ПОСАО продуцента је, како истиче Јанковић, тежак и леп, а некад подразумева и чекање.

- Четири године сам нудио РТС разне сценарије, и историјске и савремене, и ништа. Нисам добио чак ни одговор. "Бележницу професора Мишковића" понудио сам још пре четири године, а тек сада су рекли: "Ово је супер".