У СЕПТЕМБРУ се навршава 80 година од напада Нацистичке Немачке на Пољску, чиме је отпочео Други светски рат. Тим поводом канал Вијасат хистори припремио је премијерне документарне филмове и серије, којима ће обележити почетак најбруталнијег сукоба у историји човечанства. За љубитеље историје издвојили смо 10 најзвучнијих наслова, које ћемо имати прилику да пратимо до краја године.

ЛОВЦИ НА НАЦИСТЕ (ОД 9. ЈУЛА)

Америчка документарно-играна серија дочараће нам, кроз осам епизода, највеће истините детективске приче. Сазнаћемо како је изабрана група тајних агената да "улови" најозлоглашеније људе из периода Другог светског рата и приведе их правди. Један од њих је Херберт Кукурс, са чијом "крвавом" биографијом ћемо се упознати у првој епизоди. Он је одговоран за истребљење 30.000 летонских Јевреја. После две деценије од завршетка рата, израелска тајна служба пронашла га је у Бразилу.

НАЦИСТИ И СПУШТАЊЕ НА МЕСЕЦ (20. ЈУЛА)

Поход на Месец Нила Армстронга приписује се тиму који је чинило више од 100 немачких радника у организацији НАСА. Ова прича о успеху обавијена је велом таме, јер су многи од њих имали нацистичку прошлост. Овогодишњи документарац, који нам стиже на обележавање пола века од слетања човека на Месец, открива нам да су Немци још током Другог светског рата успели да изграде свемирске ракете за Трећи рајх. Међу њима је била и злогласна V2, чија је производња одузела животе хиљадама присилних радника.

Прочитајте још - 75. ГОДИШЊИЦА "ДАНА Д": Захвалност свим ратним ветеранима

ДАН КАДА ЈЕ ХИТЛЕР УМРО (ЈУЛ)

Гласине да је Хитлер жив, које су се 1948. попут епидемије рашириле Европом, учиниле су да се многи уплаше његовог повратка. Нирнбершки судија Мајкл Мусмано био је толико љут због тих трачева, па је кроз саслушања оних који су у берлинском бункеру са Фирером делили последње минуте његовог живота доказао како је злочинац једном за свагда мртав. Међу њима су били вођа Хитлерове омладине Артур Аксман, секретарица Траудл Јунг и ађутант Барон фон Лоригнофен. Снимци ових разговора таворили су у архиви једног америчког универзитета, све до 2013, а онда је после три године настао овај документарац. Наратор је славни глумац Марк Стронг.

УСПОН И ПАД: ПРЕКРЕТНИЦА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ (АВГУСТ)

Од првог пуцња у Пољској до димне печурке изнад Јапана, британски серијал кроз шест епизода води нас мучном стазом највећег сукоба у човечанству, која се протеже преко свих континената. Видећемо неке од знаменитости које сведоче о најкрвавијем и најбруталнијем рату какав Земља не памти.

ОСТРВО АДОЛФ (АВГУСТ)

Један од Хитлерових планова за доминацију над Старим континентом био је освајање Британије. Гестапов приручник за инвазију на Острво, који је обелодањен јавности пре 19 година, открива темељне припреме за Фиреров подухват. У њему је чак именовано 2.820 непријатеља нацизма које је требало ухапсити одмах по окупацији територије. У британском документарцу, археолог Керолин Струди Колс нуди ужасавајући увид како би изгледала окупација да се догодила.

ИМПЕРИЈА: БРИТАНСКА АРИСТОКРАТИЈА И НАЦИСТИ (АВГУСТ)

Мада је британска краљевска породица била симбол нацистичког отпора, временом су испливали докази да је абдицирани краљ Едвард Осми био спреман да поново заузме трон - уз помоћ Хитлера. Документарац нам открива изненађујуће снимке и писана документа који показу симпатије британских аритократа према нацистима.

НАЈВЕЋИ ДОГАЂАЈИ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА У БОЈИ (СЕПТЕМБАР)

Овогодишњи документарни серијал у 10 епизода говори о 10 најзначајнијих прекретница у Другом светском рату. Занимљиве приче, илустроване обновљеним и колоризованим старим снимцима и фотографијама, бациће ново светло на најмрачније доба у 20. веку.

Прочитајте још - Ко је крив за Први светски рат

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ У БРОЈЕВИМА (ОКТОБАР)

Само две деценије после Великог рата, који се водио зарад окончања свих ратова, свет је опет био увучен у сукоб. Британски серијал кроз осам наставака приказаће нам најситније детаље овог крвавог планетарног рата, и то - у бројкама.

РАТНЕ ФАБРИКЕ: ТАЈНА ИСТОРИЈА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА (НОВЕМБАР)

Спремите се да чујете приче које досад нису испричане и снимке који нигде нису приказани - крилатица је новог британског серијала од осам епизода. Аутори комбинују графичке илустрације, веродостојне локације и сведочење инжењера, индустријалаца, војника и историчара како би нам дочарали како се водио и побеђивао Други светски рат.

У ЉУБАВИ СА АДОЛФОМ ХИТЛЕРОМ (ДЕЦЕМБАР)

Била је то несвакидашња афера. Пуна љубави, пожуде и очаја. А завршила се двоструким самоубиством у Хитлеровом бункеру, у априлу 1945. Овај изванредни документарац први пут приказао је Фиреров приватни живот виђен очима, али и објективом, његове љубавнице Еве Браун. Снимци из Евине фото-архиве осликавају детаљан, ретко виђен, портрет Хитлера.