УРЕДНИЦА на ТВ Прва Невена Маџаревић одувек је маштала о томе да ради на телевизији, мада неко време није могла да се определи између продуцентског и новинарског посла. То не чуди када се зна да је завршила филмску и ТВ продукцију на Факултету драмских уметности, а затим и мастер из новинарства на Факултету политичких наука у Београду. Каријеру је започела на Арт ТВ, а затим је градила на РТС и Б 92. На Првој је од 2016. уређивала емисију "150 минута", а затим и вести викендом, којима је дала посебан печат. Однедавно, ова рођена Крагујевчанка уређује и води емисију "Јутро", због чега њен радни дан почиње буђењем у четири часа.

- Одувек сам била ноћни тип, али добро је што сам почела да радим "Јутро" током лета, јер раније свиће. Када ме питају како издржавам, кажем да имам енергије, али видећемо како ћу реаговати за четири месеца - кроз осмех каже Маџаревићева, за "ТВ новости", и истиче да воли промене и изазове, нарочито кад осети да се негде ушушкала. - Обично тада направим рез и кажем себи: Сада ћеш да радиш нешто друго. То избацивање из зоне комфора прво ми створи нелагоду, али када је савладам, увек мало порастем, професионално и ментално, јер без тога нема напретка.

* У септембру ћете постати део уредничко-водитељске екипе јутарњег програма. Шта то за вас значи?

- Два пута недељно ћу уређивати и водити јутарњи програм, у којем ће бити и неких нових рубрика. Имам срећу да радим и живим своју страст. То је заиста привилегија. Све што има везе са телевизијом и ван радног времена не доживљавам као обавезу која ми одузима време. Тренуци када највише уживам су путовања, на којима могу да креирам 24 сата дневно.

* Једно од тих путовања био је одлазак у Москву, где сте снимили документарац о српско-руским односима и посети председника Александра Вучића руском председнику Владимиру Путину. По чему ћете памтити тај пројекат?

- На овом пројекту сам, у ствари, применила своје знање из режије, драматургије и новинарства. Биковић је као искусан глумац био одличан, као и сниматељи Филип Јаснић и Владета Урошевић, са којима сам радила и интервју са Милорадом Додиком, када је Америка увела санкције Републици Српској. Први интервју који је Додик дао био је за емисију "Прва тема", коју радим повремено.

Фото Војислав Данилов

Прочитајте још - Наташа Миљковић иде са ТВ Прва

* Извештавали сте са краљевског венчања принца Харија и Меган Маркл у Лондону, као и из Париза поводом сто година од завршетка Првог светског рата. Какве утиске носите са тих догађаја?

- С времена на време треба се вратити репортерском послу, што ја и волим, а то је и идеја светских телевизија. Одувек сам желела да извештавам са неког важног историјског догађаја. Први пут то је било са краљевског венчања, а други пут из Париза 11. новембра, прошле године. То су непроцењива искуства, и тада највише уживам у репортерском послу. Сећам се, имала сам укључење у јутарње вести и у том тренутку, испред Јелисејске палате, поред мене је пролазила Трампова колона аутомобила, ишао је на састанак са Макроном. Помислила сам како су ту најважнији људи света и да ће се о овом догађају једног дана причати, а ја сам била сведок тога.

* Имате ли трему пред камером?

- Немам трему у смислу да ми дрхти глас или да сам несигурна, само волим да се детаљно припремим. Ни на факултету никада нисам изашла неспремна на испит, штавише, волела сам да га спремим за десетку. Исти принцип сам усвојила у послу, било да се ради о одласку на терен, репортажи, а да не говоримо о двосатном интервјуу са председником државе.


Прочитајте још - ОВО ЈЕ МОЈА ПОСЛЕДЊА ЕМИСИЈА: Водитељка се са сузама у очима опростила од гледалаца РТС

*Да ли на одмору можете без вести и информација?

- Одлазак на одмор ми је једини начин да се дистанцирам и да се заиста одморим, јер сам највећи део године посвећена послу. Тада се потпуно искључим, не користим ни телефон ни друштвене мреже.


*Колико времена проводите на социјалним мрежама?

- "Фејсбук" ми служи као вид новинске агенције, јер на тој мрежи могу да видим како људи размишљају, шта шерују, а то ми је често додатни извор тема. На "Инстаграму" сам активна, али не превише. Колико сам у животу екстровертна, толико на мрежама нисам, јер ценим своју приватност. На социјалним мрежама свако има свој лични ријалити, шта је радио ујутру, шта увече, али ја немам потребу да стварам лажну слику о свом животу.


Фото Приватна архива

*Имате ли животни мото?

- Без бола нема унутрашњег раста. Када знам да пролазим кроз неку кризу, тада растем, што ми је живот до сада и показао.

Која вам је омиљена књига?

- Увек се враћам "Знаковима поред пута" Иве Андрића, а страница на којој отворим књигу терапеутски делује на мене.


* Како одржавате кондицију?

- Никада нисам имала проблема са килограмима, а готово да нема спорта који нисам тренирала, кошарку, одбојку, тенис, атлетику... Сада понекад шетам и возим бицикл, а пре пет година сам открила скијање.


* Какав стил одевања преферирате?

- Класичан. Волим сведене комбинације, ванвременске комаде одеће, црно, бело и то је то.


Интервју у Москви са председником Александром Вучићем и глумцем Милошем Биковићем Фото Прва

ВУЧИЋ ЈЕ КООПЕРАТИВАН

* КАКВА је била сарадња са председником Вучићем на снимању документарца у Москви?

- Свесна сам тога да добар филм значи да се један кадар снима и 10 пута, тако да нисам имала никакаву задршку. Можда сам понекад била превише захтевна као редитељка, али снимање документарца подразумева и да кажем "стоп" када нам неки кадар не одговара, али председник Вучић је био врло кооперативан - каже Маџаревићева.