ЗА његово име одувек се везивао хумор. Он је духовит, насмејан и у послу се даје до краја. Глумца Марка Живића смо, можда, баш због тога често гледали на малом екрану у протекле две године. Дешавало се, каже, да га једна екипа врати кући са ноћног снимања, а друга одмах покупи и одведе у нову причу. Овог лета за њега је то био рад на другој сезони комедије "Пси лају, ветар носи", аутора Радоша Бајића, коју режира Јелена Бајић Јочић, и наставку крими-драме "Сенке над Балканом" Драгана Бјелогрлића. У првој игра позитивца, музиканта Мику Армонику, брата главног јунака Костадина Ставрића Ставре, којег тумачи Тихомир Станић, а у другој - негативца Василија Трнавца, момка из блата Јатаган мале умешаног у послове трговине опијумом.

- Драго ми је да имам прилику да тумачим различите ликове. То није лак пут, али је лековит. Оплемењује ме и прави од мене бољег Марка - каже Живић, који је током каријере таленат доказивао у многим жанровима. - Срећа је кад успете да пронађете баланс. Ја сам је имао и играјући различите карактере напредовао сам као глумац. Напорно је и узбудљиво када копате по себи тражећи и срећу и мрак. Али, такав је посао - рударски.

Пуним гасом ушао је у причу о Ставрићима и већ на зачетку пројекта знао је да ради праву ствар.

- Серија "Пси лају, ветар носи" је занимљива због тема које обрађује, глумачке екипе и одличне продукције. Јелене као редитеља и целог тима. Лепо је и лако било сарађивати са њима.

Недавно је завршено снимање друге сезоне, а Живић нам открива да ћемо од јесени на РТС гледати серијал пун емоција. На питање шта се то мења у односу на први циклус, добили смо шаљив одговор.

- Ако вам то кажем, мораћу да вас убијем (смех)! Мој Мика сад има још веће емотивне проблеме. Пролази буран период са својом драгом. На граници је да свашта уради, ал' се не да, бори се. То је Мика - поштен, искрен и истрајан.

Прочитајте још - Марко Живић: Када се појавио Бјела много сам изгубио!

У "Сенкама над Балканом" оштрица је промашила његову главу, а многе су пале... Зато ћемо Живића гледати и у наставку популарне крими-драме.

- Бога ми, претекао сам! Ово је важна и велика серија. Драго ми је што сам део екипе. Драган Бјелогрлић је, по мом мишљењу, данас редитељ у најбољој форми. Много је лепо радити са њим.

Речи хвале има и за Радоша Бајића, са којим је сарађивао и у серији "Шифра Деспот".

- И Радош и Бјела тачно знају када глумац посрне, осете када се умори и дају му снагу, паузом или разговором. Обојица су велики зналци и мајстори свог заната. И што је најважније, воле глумце. Вероватно зато што су и они исто то.

И Живић је планирао да зађе у ауторске воде и искуси чари своје професије из другог угла. Осмислио је комедију "Ентер", чија се радња врти око судбине девојке из Зубиног Потока која долази у Крушевац на студије. Имао је јасну замисао шта жели да уради, упослио је Милоша Самолова, Љубомира Бандовића, Љиљану Стјепановић, Виктора Савића, Андрију Кузмановића и друга позната имена да дочарају ликове, али овај пројекат, ипак, није угледао светлост дана.

- Још је на паузи. Добијао сам понуде које нисам могао да прихватим. У данашње време многе ствари везују се за политику, а мене као уметника она не занима - истиче глумац и додаје: - Било би штета да се ова прича не сними, јер неки већ узимају моју идеју да раде сличну ствар. Али, то је живот. Кажу да је копија увек само - копија.

Најпоноснији је на то што је на сцени, каже нам, сваки пут давао све, што је тимски играч и што уме да се радује туђем успеху.

- Увек сам волео кад чујем аплауз намењен колеги. Није лаж, стварно се тако осећам - наглашава.

Давних дана страствено је креирао "Марко Живић шоу", па му и данас људи на улици често помињу ову емисију. Те 2007. године унео је, каже, неку нову енергију у нашу уморну Србију.


У "Сенкама над Балканом" Фото Александар Летић

Такође, био је један од водитеља шоу-програма "Луда ноћ", који су гледаоци одлично прихватили.

- Радовала ме је та емисија. Одличне колеге, велика екипа... Радио-телевизија Србије дуго није имала емисију у својој продукцији таквог типа и успеха. "Луда ноћ" нас је вратила у нека стара добра времена. Драго ми је да је свима пријала, и нама, њеним актерима, и гледаоцима. Мислим да се очекује још један циклус.

Прочитајте још - Марко Живић: Живи се и ван Београда

Живић држи стендап у малом прсту, обожава глуму и ликове које тумачи. Једном је рекао како уме да буде лепо када на два сата постане неко други, а понекад тужно када се врати у реалност.

- Требало би да ми буде најлепше када сам ја - ја, али то је веома тешко за глумца који истинито и предано приступа послу. Ипак, улога у представи "Лет изнад кукавичјег гнезда" променила ми је многе ствари у животу. Господин Мартини је моја кожа! - закључује глумац.

ФИЛМ "48 САТИ И ЈЕДАН МИНУТ"

СТРАШНОМ темом о отмици деце бави се филм "48 сати и један минут", који је рађен у америчко-српској продукцији. Небојши Глоговцу је припала улога оца, али услед смрти великог глумца, његову ролу наследио је Живић.

- Важна тема, напоран рад и велика обавеза. Небојша је био велики глумац наше генерације. За мене највећи - прича наш саговорник. - Премијера филма очекује се крајем године. Надам се да ће помоћи да освестимо шта се дешава око нас и колико сви морамо и можемо да помогнемо да се смањи та несрећа.