ГЛУМАЦ Милош Биковић протеклих година ниже успехе, бриљира у свакој роли, очаравајући публику са великог платна, малих екрана али и позоришних дасака. Његов рад овенчале су бројне награде и признања, а ових дана је ангажованији неко икада до сада. Снима у Русији и Србији, пажљиво бирајући улоге. Кроз пројекте продукцијске куће "Архангел студиос", коју је основао са колегом Миодрагом Радоњићем, показао је и да му продуцентски посао иде од руке. Филм "Јужни ветар", који је режирао Милош Аврамовић, остварио је рекордну гледаност, а сада добија и други део, као и серијал од 14 епизода, што је Биковића поново вратило у кожу Петра Мараша, мрачног витеза београдског подземља.

- Биће занимљиво и узбудљиво. Веома сам задовољан снимљеним материјалом, није лако играти овако велику улогу. Радимо и по 12 сати дневно, а још сам ангажован и на другим пројектима, па када су ми слободни дани летим у Русију, где снимам серију о певачу Муслиму Магомајеву за Први програм Радио-телевизије Русије. Све то додатно исцрпљује. Ипак, за овакав пројекат, као што је "Јужни ветар" вреди се потрудити и помучити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Све мање улазница за концерт Ероса Рамацотија у Београду

* Шта нам Мараш поручује?

- У добрим и квалитетним пројектима, поруке нису као у баснама, да можете да симплифицирате. Добри пројекти, добре филмске приче симулирају живот кроз један одређени ракурс. Наша порука јесте да је трагедија то да човек губи оно што је право и истинито, што је човечанска хришћанска љубав и да када ње нема, онда се свет претвара у пакао, што и јесте атмосфера у којој живе наши јунаци. И с времена на време и њих обасја неки зрак, благослов "од горе", позив на преуљење, али не успевају да то препознају и настављају са погрешним изборима. До коначне трагедије.

* Какво је искуство за вас било посетити Забелу, место где се налазе "Мараши"?

- Веома узбудљиво, зато што, на неки начин, то што тамо осетите ви не можете да видите у филму, јер када схватите да иза тих врата живи човек који је закључан на 40 година, то је потпуно другачије искуство које се урезује у памћење. Систем тог затвора је веома строг и ја сам чак и предлагао да се направи екскурзија за ризичне групе младих људи, јер је важно да то осете пре него што буде касно. Пре него што донесу одлуку после које нема назад.

У филму "Јужни ветар" / Фото IMDb


* Чини се да млађе генерације мало романтизовано доживљавају такве ликове?

- Опасно је романтизовати овакву причу. Ни ми то не радимо, већ показујемо бруталност, прљавост и мрак који овај свет носи са собом. Са једне стране мало ублажавамо, јер би било неподношљиво за гледање уколико би се приказало баш све онако како јесте. То је врло деликатно. Може да буде привлачно када неко види Мараша у скупом аутомобилу са добром "рибом", али ко погледа серију до краја, схватиће да то није тако слатко као што изгледа.

* Такви "јунаци" кажу да се боре против система, за слободу?

- Не мислим да се боре они за слободу, они то говоре, а у ствари стварају систем у коме су они господари. Али то није слобода, она је, пре свега, духовна категорија. Али, и филозофска! Бити способан за слободу је један велики подвиг, треба дотле доћи. Људи се целог живота подвизавају да би били слободни. Ми смо мало профанисали тај појам, јер свако ко иоле хоће да добије неке поене, почне да говори о њој. А слобода има много дубље значење.

* Шта вас опредељује за неки пројекат?

- Овај пројекат радим из чисте страсти и зато што ми се допада. Неке пројекте радим зато што ме колеге и продуценти замоле, на пример у Русији је тако било у последња два пројекта. А неке понуде, иако су феноменалне, морао сам да пропустим.

* Недавно је потписан протокол о сарадњи на пројекту "Тесла", да ли имате неке нове информације?

- Што се тиче пројекта "Тесла", за сада немам информације нити могу да их делим, али оно што могу да кажем јесте да сада имамо потписан протокол са телевизијом СТС из Русије и налазимо се у преговорима са српским партнером, ТВ Супернова.

У руској серији "Кухиња" / Фото Архива


* Годинама успешно промовишете Србију кроз разне пројекте, поготово на руском тржишту. Колико вам је то изазов, а можда и мисија?

- Јесте, то је изазов и мисија. Задовољан сам што се тиче моје каријере и њеног размаха јер могу да се развијам квалитативно као глумац, али желим и да промовишем своју земљу. Слика о нама јесте била негативна, и даље је таква. Мислим да је потребно систематизовано одговорити на такав изазов. Ово што ја радим је помало партизански. Имам подршку надлежних српских институција, али ја сам не могу да изведем све оно што би требало да као држава учинимо. Мислим да је потребно, као рецимо пројекти о Јасеновцу и Кошарама, иза којих је стала дражава. И "Балканска међа" имала је такву мисију. Сматрам да су то помаци који ће нас и нашу историју заштитити од намерног погрешног тумачења и прекрајања.

* Какви су даљи планови "Архангел студија"?

- За сада успешно сарађујемо са партнерима из Русије, али и партнери из Русије и ми желимо да правимо глобалне пројекте, и тежићемо томе да остваримо сарадњу и са другим европским продукцијским кућама. Тренутно радимо на снимању наставка "Јужног ветра", пројекта "Тесла" и "Хотела Београд", чије се снимање очекује у септембру, а који ће режирати Константин Статцки.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кампари – хит на прво слушање и - гледање

* Шта вам је већи изазов - глума или продукција?

- Већи изазов је продукција, зато што за то нисам школован и она је много стреснија. Бити глумац значи бринути о својој улози у оквиру пројекта који се већ ради, а бити продуцент значи добро, добро се потрошити, нервирати и стресирати да би се пројекат уопште радио.


УСКОРО И СТАЛНИ ЧЛАН ПОЗОРИШТА

* У којим представама вас можемо гледати од јесени, припремате ли неки нови комад?

- Не припремам за сада нови комад, али планирам да будем у ансамблу Београдског драмског позоришта. Та понуда је на столу и ја је са радошћу прихватам. Планирам да се од следеће године поново вратим позоришту. За сада играм у две представе, "Кад су цветале тикве" и "Дама с камелијама".