НЕДАВНО је рокер Бора Ђорђевић најавио да ће се на новом албуму "Рибље чорбе", који ће бити објављен у септембру, наћи и шаљива песма посвећена министру иностраних послова Републике Србије Ивици Дачићу, а у суботу је нумера премијерно пуштена посетиоцима Борине песничке вечери, организоване у склопу "Вождовачких летњих вечери", у атријуму дворане "Шумице".

Ђорђевић је крајем јула честитао Дачићу на 14. повлачењу признавања независности Косова које је стигло из Централноафричке Републике, и још тад открио да рефрен гласи "Министар иностраних послова певањем руши признање Косова, носите стомачић ко Ивица Дачић".

Уз интересантну музичку подлогу која је поједине асоцирала на стари хит "У два ће чистачи однети ђубре" са "Бувље пијаце", Бора за почетак истиче "Увек кад помислиш да ће пасти, он се поново докопа власти", а онда се акценат ставља на Дачићев хоби да пусти глас у разним приликама - "Зна се, ко пева зло не мисли, ал' ипак су га душмани стисли". Поносно се у тексту истиче и да је Ивици драг репертоар "Чорбе" (стих "Певао је 'Лутку са насловне стране'").

"Нема тог Шиптара с Косова, који му нешто не опсова", у препознатљивом стилу римује Бора, а уз џезирану солажу набраја земље које су повукле признање Косова - Сао Томе и Принципе, Мадагаскар, Соломонска Острва, Гренада, Комори, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Бурунди...

ПРОЧИТАЈТЕ И: БОРА ЂОРЂЕВИЋ, ЗА "НОВОСТИ": Свирали смо због савести и патриотизма

Нема сумње да ће песма "Рибље чорбе" о Ивици Дачићу наићи на велики одјек међу обожаваоцима бенда, али и у целокупној јавности, и изазвати бројне коментаре. Поприлично изненађена публика на Вождовцу смејала се и аплаудирала. Остаје да се види и каква ће бити реакција министра Дачића. Не би било чудно да у репертоар нумера које запева у посебним приликама, попут "Миљацке", "Каљинке", "Лутке", уврсти и ову - песму о самом себи.

Фото Председништво Србије


БОРА ЧИТАО СТИХОВЕ ИЗ КЊИГЕ "ПУСТО ОСТРВО"

ПЕСНИЧКО вече Боре Ђорђевића било је испуњено стиховима из актуелне, награђиване књиге "Пусто острво". Фронтмен "Рибље чорбе" је рецитовао, између осталог, и текстове неколико нумера које су снимљене на новијим албумима бенда - "Овде", "Шерше ла фам", "Мртво море", "Презир", "Спонзори"... Поред песме о Дачићу, пуштене су још две које ће се наћи на новом "Чорбином" албуму - насловна, публици већ добро позната "Да тебе није", и "Последња" коју је група недавно почела да изводи на концертима.