АКО се по јутру дан познаје, онда је сигурно да ће Сабор виолиниста у Прањанима постати једна од највећих манифестација у Србији, која, већ после првог дана саборовања, може да стане раме уз раме са Сабором трубача у Гучи, који догодине слави 60. рођендан. Око 10.000 гостију са свих страна Србије, а највише их је било из Моравичког округа, поздравило је у петак увече победнике на такмичењу младих виолиниста, а потом и наступ естрадног уметника Миланчета Радосављевића.

Победио је најмлађи међу такмичарима - тек му је 12 година, наше је горе лист, а долази из Беча - Јоца Васић. Родом је из села Пироман код Обреновца.

- Спремао сам се неколико месеци за ово такмичење и веома ми је драго што сам први који је добио ово признање. Оно ће ми бити мотив и подстицај да вежбам још више и упорније и да постанем познати виолиниста - рекао је Јоца, који виолину свира од своје шесте године.

ЗЛАТНА виолина на Првом сабору виолиниста у такмичењу за млађе категорије отишла је у руке Бобана Васића, такође младог Пироманца, који је маестрално одсвирао песму "Да зна зора", а потом и "Шилетово коло".

- Виолина је мој живот од малих ногу. Презадовољан сам што коначно постоји и сабор за нас, да можемо да покажемо шта знамо - казао је Бобан.

Огњен Јањић из села Дубока, код Кучева, одушевио је жири извођењем "Старе Влајне", и у његове руке отишла је награда за најбоље одсвирано коло, док је десетогодишњи Адријан Машић, који је у Прањане дошао из Беча, освојио награду за најбоље одсвирану песму "Срећо моја, моје злато".

Јоца Васић добио скутер на поклон


- Свирање на виолини мора да се вежба непрестано, не сме да се направи пауза. То морате много да волите и да вам због тога није тешко да проводите сате и сате са овим инструментом - поручио је Адријан, за кога познаваоци музицирања на виолини кажу да је чудо од детета, па не чуди што је у Прањанима побрао многобројне симпатије сабораша.

ПРАЊАНЦИ су први пут у својој историји дочекали оволики број људи у својој варошици, и одмах су се показали као одлични домаћини. Музика и угоститељске шатре на све стране, звуци виолине, који знају и да развеселе и да растуже, ражњеви на којима се непрестано врте јагњад и прасићи, па чак и во, све је у протекла два дана "мирисало" на велики сабор, који прераста у "чудо под Сувобором". Већ на првом сабору у ово место је стигло доста странаца, а једна од њих је и Ангелика (29), из Аустрије.


- Моји пријатељи свирају виолину, а ја обожавам тај инструмент. Када сам чула за овај сабор морала сам да дођем. Невероватно је како овде звучи виолина, како је свирају људи из овог краја.

Мислим да таквих мајстора нема у свету - казала нам је Ангелика.


ЛОНАЦ "ЗА ГИНИСА"

САБОРАШИ у Прањанима јуче су имали прилике да виде највећи лонац на свету за крчкање свадбарског купуса. Изумео га је Милун Тошић (84), из Мрчајеваца, који је прошлу ноћ пробдео крај ове грдосије од 560 литара. Имало је купуса за сваког љубитеља овог специјалитета.