Власти Украјине забраниле су улазак нашем глумцу Милошу Биковићу у ту земљу и ставиле га на црну листу "делатника из области културе који раде против територијалне целовитости Украјине.

Популарни глумац, који је значајну каријеру изградио не само у Србији већ и у Русији, за шта га је и руски председник Владимир Путин одликовао медаљом Пушкина, потврдио је на свом Твитер налогу да му је забрањен улазак на територију Украјине.

- Не знам како се на украјинском каже, али на српском имамо изреку: "Наљутио се кмет на село, па... Даље знате и сами" - навео је он.

Биковић се у пар наврата такође огласио на друштвеним мрежама тим поводом.

- Мислим, глумим ја некад боље некад горе, али не баш тако да је угрожена безбедност нације - написао је.

Како се незванично сазнаје, Украјина је Биковићу замерила што је снимао филм "Балканска међа" на територији Крима, некадашњег дела Украјине који је Русија анектирала.

Тај филм руске продукције, који говори о сукобима на Косову а у којем Биковић игра једну од главних улога, сниман је у Београду, на Златибору, у Новој Вароши, Москви, али и на Криму. Снимање на Криму одржано је у априлу прошле године, у градовима Федосија и Севастопољ.

Занимљиво је да су мештани Федосије глумили косовске Албанце, док је снимање у Севастопољу, како наводе руски медији, према одлуци градских власти било под надзором руских служби безбедности.

Биковић је поводом забране уласка у Украјину рекао да га је одлука Кијева изненадила.

Ово ми се први пут дешава и надам се последњи. Насмејао сам се, како да реагујем на овако нешто. Морам да признам да немам неку велику жељу да идем тамо - казао је Биковић па истакао да је био у неколико наврата у Украјини.

Према сазнањима, Биковића су властима у Кијеву пријавили активисти центра "Миротворец", који се бави "заштитом безбедности Украјине".