ПРЕД нама је играно-документарни серијал "Срце злочина", редитеља Тодора Попова, са темама из црне хронике, коју ћемо пратити уторком од 22.00 на РТС 1. Видећемо шта је све потребно урадити да би се од једног трага са места убиства стигло до пресуде. Овај формат ће се бавити реконструкцијом старијих злочина, а саговорници ће бити сведоци злочина, жртве, полицајци, судије, тужиоци, адвокати, доктори, психолози, форензичари, представници државног и невладиног сектора. Уредник Вељко Медић, за "Новости", открива да је идеју за снимање серијала дао генерални директор Драган Бујошевић јер на РТС недостаје емисија која се бави црном хроником.

* По чему се ова емисија разликује од сличних ТВ формата?

- Нећемо се бавити дневно-актуелним причама већ универзалним: наркоманијом, насиљем над малолетницима, апсурдним злочинима, нерешеним случајевима, причама које обухватају неке друге сличне случајеве, уз игране реконструкције. Неки злочини су прича за себе, а неки су послужили као повод за анализу сличних ситуација и проблема који доводе до насиља, убистава и других кривичних дела.

Прочитајте још - Славко Белеслин: Време је да сазнамо где су...

* Где су снимане реконструкције случajeва?

- На аутентичним локацијама, са актерима који су, у великом броју случајева, и сами учествовали у истрагама. Приче су илустроване и судском и полицијском документацијом - фотографијама, снимцима и документима.

* Коју поруку желите да пошаљете гледаоцима?

- Желимо да покажемо да се злочин не исплати, јер учесници на крају завршавају иза решетака. Циљ нам је да покажемо да се криминал не исплати и да га не промовишемо ни у једном облику, тако да ће неко увек да извуче поуку из ове емисије.

УБИСТВО ТИНЕЈЏЕРА

КО је одговоран за убиство које је потресло Србију и да ли је злочин могао да буде спречен, сазнаћемо у уводној од 12 епизода. Инспекторима нишке полиције у децембру 2005. године пријављен је нестанак петнаестогодишњег дечака. Његовим родитељима јавио се непознати мушкарац и тражио откуп, али до примопредаје новца није дошло. Тело отетог младића пронађено је неколико дана касније.