У ТРЕЋЕМ добу многи имају проблеме са зглобовима, кичмом, остеопорозом или се у каснијим годинама муче са реуматизмом. У већини случајева ооправак у специјализованим бањама, добра терапија и вежбе могу много да помогну:

* Јошаничка бања је 20 километара удаљена од Копаоника, а има пет минералних извора температуре од 36 до 78 степени. У саставу имају калцијум, натријум, сулфате, флуор и све што је потребно за опоравак локомоторног система, проблеме са лумбагом, ишијасом и реуматизмом. Капацитети ове бање још нису искоришћени.

* Јунаковић бања је надалеко чувена по бројним базенима и одличном проводу који нуди, али и по добрим условима лечења и најсавременијим техникама које непрестано уводе. Овде се лече реуматизам, неуролошка обољења, локомоторни систем...

* Кањижа је лидер у увођењу савремених метода које помажу оболелима од реуме, локомоторног система и неуролошких обољења. Балнеотерапија, електротерапија, магнетотерапија, термотерапија, кинезитерапија и још много тога помоћи ће вам у оздрављењу.

* Ковиљача је стара краљевска бања која се налази у Подрињу и у њу долазе оболели од реуматизма, дегенеративних промена зглобова и кичменог стуба. Гостима је на располагању обиље смештаја, али је Специјална болница најбоља адреса за све којима је потребна сумпорна лековита вода.

* Луковска бања је позната по хотелу "Јелак". Собе су одлично опремљене, бања је препуна садржаја и место се резервише месецима унапред. Овде се лече реуматизам и незаразне болести коже.

* Богутовачка бања се топло препоручује за реуматизам, а налази се у срцу Србије, 20 километара од Краљева.

* Врдник се налази између Београда и Новог Сада, а препоручује се пацијентима са реуматизмом.

* Гамзиградска бања је 220 километара удаљена од Београда, а смештена је надомак Зајечара, близу чувеног археолошког локалитета.

* Сијаринска бања има 18 лековитих извора који уз савремене терапије лече многе болести. Једина мана је удаљеност од већих центара, налази се у општини Медвеђа.


ПРЕПОРУКЕ

За реуматске проблеме такође се препоручују следеће бање: Горња Трепча, Новопазарска бања, Овчар бања, Рибарска бања, Русанда (има благотворно блато), али и Селтерс (првенствено намењена срчаним болесницима), као и Ивањица (иако је то ваздушна бања у којој се успешно лечи анемија, препоручује се и реуматичарима).