Београд је право решење за туристе, који траже алтернативу дестинацијама и градовима који су на удару хорди туриста, пише лондонски "Телеграф".


Британски лист истиче седам кључних разлога због који треба посетити Београд - европски град са најбољим односом цене и квалитета.


Први се односи на финансијску исплативост јер, како се објашњава Британцима, приступ атракцијама и карте за јавни превоз коштају мање од пет фунти, а јефтини су и храна и пиће.


Други разлог под називом - "Две реке по цени једне", каже да је Београд смештен на ушћу Саве и Дунава што је за многе једна од кључних градских знаменитости која уједно дели стари од Новог Београда.


У Београду се налази Храм Св. Саве - највећи православни храм на свету што се наводи као трећи разлог за посету српској престоници.


На четвртом месту "Телеграф" наводи "традиционалне ћевапчиће који се не смеју пропустити".


Прочитајте још: У Београду највише туриста из Турске


Једна од атракција је и тврђава Калемегдан смештена у великом парку.


Лист затим описује и пругу Београд-Бар која повезује српску престоницу и највећу црногорску луку наводећи да путовање преко брда, планина и језера пружа јединствен доживљај.


Као седми разлог наводи се мешавина архитектуре где се могу видети и небодери из комунистичке ере, али и Земун и Скадарлија, боемска четврт у старом граду са шармом у стилу Монмартра.


"Млада популација града чини ноћни живот легендарним, а кафићи, барови и ресторани су увек толико живи да ћете се можда запитати како се овде уопште заврши иједан посао. Идите у Београд сада пре него што га открију и сви остали", закључује британски "Телеграф".


Поредецни трошкове викенд путовања у европским дестинацијама попут Венеције, Барселоне и Берлина, као и градова у успону попут Антверпена, Тулуза и Београда, студија британског "Пост офис травел мани" (Пост Оффице Травел Монеy) открива да европски, како каже, "неизвикани" градови не само да су добри за избегавање гужве, већ да коштају упола мање од дестинација на листе европских водећих дестинација.


Студија је истраживала трошкове потрошачке корпе 12 типичних туристичких производа, укључујући цену пива, вина, кафе, газираних пића, а укључила је три оброка дневно, карту за превоз, смештај за две ноћи у хотелу са три звездице, трансфер са и до аеродрома, као и улазнице за водеће градске историјске атракције, музеје, галерије.


Прочитајте још: Пословни људи хрле у Београд


Према тој анализи, Порто је за трећину јефтинији од португалске престонице Лисабона, Верона од Венеције, а викенд у Братислави јефтинији је за 44 одсто од Беча.


Од укупно 36 градова поређених у истраживању, укупни трошкови за викенд у Београду су најнижи.


"У источној Европи има неколико историјских престоница - на челу са Београдом, Букурештом и Братиславом који могу да парирају Кракову, Прагу и Будимпешто како по цени тако и по знаменитостима", каже Ендрју Браун, портпарол "Пост Офис Травел Мани-ја".


Новинар "Телеграфа" Том Раули наводи да поједини Британци још мисле о српској престоници као проблематичној, јер се неки сећају ратова 90-тих и НАТО бомбардовања због чега више воле да га се клоне, док друге одбијају његови не увек лепи призори.


Ипак, како додаје, иза градске четврти из совјетске ере пронаћи ћете фасцинантни, живахни град са изненађујуће атрактивним пешачким улицама у центру и извесним шармом дуж обала река Дунава и Саве


"Више од 40 војних инвазија обојило је градску архитектуру и офарбало његову историју крвљу, али град је поново оживео богатом уметничком и културном сценом", каже Раули.

Видео М. Лабудовић