ПОСТОЈЕ места у Србији где се срећете са живом прошлошћу, а једна од тих “временских капија” је видиковац Ковеј, изнад Лазаревог кањона, неделеко од борског села Злот.

Гледајући с високог седишта од топлог кречњака грандиозну клисуру дубоку и до 500 метара, која се простире до хоризонта, на литицама се препознају амфитеатри које су пре много милиона година издубили гигантски водопади и торњеви које су исклесале незамисливе бујице. Игра светла и сенки облака на белим зидовима кањона прошараног разбарушеном вегетацијом чини да пред духовним очима поново потеку те давно нестале воде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Авантура по горама Шумадије

Кад се пређе на видиковце с друге стране кањона, изнад високе пећине Верњикице указује се сурова слика оштрих врхова с понором међу њима, изазивајући страхопоштовање пред силама природе које су извајале ове споменике. Чуда Лазаревог кањона се не завршавају на висинама, она посетиоце чекају и на излазном ждрелу кањона кад крочи у раскошне подземне дворане Лазареве пећине. У њој су археолози нашли трагове станишта људи из млађег каменог доба, али и алате њихових потомака који су пре пет миленијума почели да топе први бакар. Њих је наследила цивилизација бронзаног доба, која је овде имала металуршки центар, као и познија култура гвозденог доба, која је метал добијала из овдашњих крвавоцрвених стена. Кањоном је тад текла златоносна река по којој је име добило село Злот, а драгоцени метал се испирао и у средњовековној Србији. Сам кањон име дугује витезовима кнеза Лазара, који су се, према легенди, овде скривали после Косовског боја.

Прошлост је жива у тајанственој клисури


КАКО СТИЋИ

ЛАЗАРЕВ кањон је удаљен три километра од села Злот, односно 21 километар од Бора. До њега се са ауто-пута Београд - Ниш стиже кад се скрене код Параћина на пут за Зајечар, с кога се код Бољевца одваја пут ка Злоту. Асфалт из села води до Лазареве пећине, која је отворена до краја октобра. Од ње до видиковца Верњикица води бетонирана стаза, а до Ковеја на супротној страни широк шумски пут.

Стене Ковеја

Лазарева пећина

ЛЕПОТЕ БОРСКОГ ЈЕЗЕРА

У БЛИЗИНИ Лазареве пећине је и прелепо Борско језеро (438 метара надморске висине), до којег допире свеж ваздух са планине Црни врх. Око језера су борова шума и чемпреси, бројне уређене пешачке стазе и терени за спорт на отвореном. Када је смештај у питању, гостима је на располагању неколико вила и апартмана, уређен камп, али се понудом посебно издваја потпуно реновиран хотел “Језеро” са четири звездице, који има 111 модерно опремљених соба и апартмана, велнес и спа-центар, затворен базен, спортске терене, слану собу, “америчку” куглану.