Скијатос, најпознатије, најмање и најпосећеније острво припада поред Скопелоса, Алонисоса и Скироса острвској групи Северни Споради, а сви заједно грчкој области Магнезији. Име је добио по грчкој речи за сенку ("скиа") а дато му је због бујних шума које праве сенку.

Плаже су главни „кривац“ за велики број туриста који долазе на Скијатос. Можете бирати између више од 60 плажа и сигурно сам да ћете пронаћи бар једну која ће бити по вашем укусу.

И наредног лета агенција Big Blue подиже до овог острва свој чартер. Први полазак је 11. јуна 2019. Уколико одлучите да већ данас или у неколико наредних дана уплатите или резервишете аранжман (11 дана, 10 ноћења) чекају Вас и више него повољне цене. Уверите се и сами:

SKIATHOS PALACE 4*, полупансион – 799 евра
HERMES APARTMENTS 2*, ноћење са доручком – 379 евра
VILLA CHRISTINA, ноћење са доручком – 399 евра
VILLA MILTOS, најам – 349 евра
TELIS STUDIO, најам – 299 евра

Постоји и други начини како да проведете лето на Скијатосу. Један од њих је да отпутујете на летовање аутобусом, а да се вратите авионом. И тако, наравно, уштедите. Из понуде бус/авион, с поласком 31.маја 2019. (12 дана,11 ноћења) издвајамо: SKIATHOS PALACE 4*, полупансион 299 евра, VILLA DELL ANGELO, најам 199 евра; VILLA SOFIA, најам 149 евра.

А зашто Скијатос?
По многима, једна од лепших острвских плажа Медитерана је Лаларија која се налази на северу острва и којој се може приступити само воденим путем. Због сталне изложености јаким ветровима препознатљива је по робусним стенама и нестварној тиркизној боји мора. Прво шта ћете видети када јој се приближите је "Трипиа Петра", природна тријумфална капија коју зову и "пробушен камен". Ово је уједно и једна од најсликанијих плажа острва и неизбежна је на скоро свакој острвској разгледници.

Hermes apartments

Још једна незаобилазна плажа је Кастро која своју популарност дугује чињеници да је истоимена насеобина била средњовековна престоница Скијатоса од које су до данашњих дана остале само делићи зидина, руине цитаделе и топ. Са друге, западне стране острва, као бисери у огрлици се нижу "златне" плаже Скијатоса - мала и "обична" Кехрија као и Аселинос, док се јужније простиру Агистрос, Елиас и Мандраки, омиљене плаже локалног становништва. Елиас је плажа са високим песковитим динама, где можете да нађете мир и у шпицу сезоне, као и таласе ако је ветровито.
Мандраки је такође песковита плажа, карактеристична по црвеним стенама. Ову плажу још зову Ксерксов залив по персијском краљу Ксерксу који се овде усидрио за време 4. Персијског рата пре Христа. Јужније од њих позиционирана је Крифи Амос и Агиа Елени и Банана, са прелепим заласцима Сунца. Одмах до Банане је и "мала" Банана резервисана за нудисте.

Telis studioТу је још и Абелакиа и неизоставна "шишарка", плажа Кукунариес проглашена за најлепшу плажу Медитерана 2003. године а дефинитивно је (без претеривања) и једна од најлепших на свету.

Ако сте носталгичари за далматинским плажама онда сте на правом месту. Плажа је дуга два километра и прекривена је густом боровом шумом која одваја море од слатководног Строфилијас језера једне од три биотопа у Грчкој. Кукунаријес је иначе и последња станица редовне острвске линије која саобраћа из града Скијатоса југоисточном страном острва.

Villa Мiltos

За разлику од плажа северо-западне обале Скијатоса, до којих можете доћи што воденим, што аутомобилским (моторним) превозом, плаже југоисточне обале су одлично повезане са већ поменутим „градским“ превозом. Почетна станица је у луци града Скијатоса а последња на Кукунаријесу, његовој најлепшој плажи. Означене су са бројевима (уз називе места) ради лакшег споразумевања домаћих симпатичних кондуктера и туриста којих има са свих страна земљине кугле. Поменућу само неке, а вама остављам да их истражите.

Прва на коју наилазите по напуштању града Скијатоса је Мегали Амос, која се сматра градском плажом. Надаље се наилази на Василиас, Ахладиес а пут вас даље води до полуострва Канапица где су лоциране неколико плажа: Тзанериа, Канапица и Куцури, изолована плажа на самом врху полуострва до које се мора најдуже пешачити као и чувени Вромолимнос, „накрцана“ плажа са плитком водом на којој су честе журке. Одмах после Вромолимноса се налази Колиос, плажа добро заштићена од ветра на којој Сунце касно залази.

Villa christina

Следи велика песковита плажа Агиа Параскеви са истоименом црквицом у залеђу и једним од најпознатијих хотела „Skiathos Princess“. Још једно место са плажом вредно спомена је Трулос, који представља једну од главних туристичких области острва. Споменули би још Марату, плажу на чијем крају, на узвишењу је лоциран вероватно најстарији, али ништа мање луксузан хотел „Skiathos Palace“ са својим заиста лепим положајем. Како је последња аутобуска станица „градског“ превоза, Кукунаријес, најлепша плажа Скијатоса, а и шире, ја бих са њом завршила свој преглед златних плажа овог острва.

За сва питања и информације, позовите цалл центар агенције Big Blue на број телефона 011 41 41 411 или посетите најближу пословницу.

За најактуелније понуде, запратите нас на друштвеним мрежама.
Big Blue Facebook Big Blue Instagram Big Blue Twitter

(ПР)