БЕОГРАД је овогодишњи добитник награде за најпопуларнију дестинацију међу израелским туристима, која је додељена на Сајму туризма у Тел Авиву.

Неколико година израелски туристи су међу најбројнијим гостима у Србији, а поред индивидуалних путника, ове госте на београдски аеродром доводи и пет чартер летова недељно.

Са више од 93.000 ноћења, које израелски гости остваре у туристички местима Србије, њихови туристи имају две велике предности због којих Туристичка организација Србије поклања велику пажњу овом тржишту:

- Израелским гостима је наша земља привлачна због доброг односа квалитета и цене - каже Олга Балетиц из ТОС. - Такође, ови гости, у просеку, бораве најмање четири ноћи и пет дана, за разлику од осталих који остају две ноћи. То значи и да више троше, што се види и по девизном приходу.

Израелски туристи су по свим одликама веома пожељни гости. То су туристи у најбољим, четрдесетим годинама, а добро је познато да одседају у скупљим хотелима и хране се у ресторанима. Обавезно плаћају туре разгледања и не жале паре за шопинг.

Прочитајте још - Странци баш воле Београд

Чињеница да се у нашу земљу сливају велике јеврејске инвестиције, а добра пословна клима и гостопримство отворили су врата и туристима.

- Београдски хотели и ресторани су се прилагодили јеврејском укусу и потребама - истиче Слободан Унковић, заменик директора Туристичке организације Београд. - Многи ресторани нуде кошер храну и хотели чине све да се осећају као код куће.

Израелски гости воле фестивале, урбане градске садржаје и да осете живот локалног становништва, али време је да им се понуди и нешто друго.

- Израелци током године путују на један дужи одмор и на неколико краћа предаха - објашњава Балетићева. - Воле природу и желимо да их доведемо на Златибор и Копаоник, на скијање и активан одмор. Нудимо им и српске домаћине, јер би им се, према нашим сазнањима о њиховим жељама, унутрашњост Србије веома допала.

ИЗРАЕЛСКО НАСЛЕЂЕ

ИЗРАЕЛСКИ гости у Србији обавезно иду на туру јеврејског наслеђа, која траје пола дана. Око 30 израелских агенција продаје аранжмане за Србију.