ЦАРИГРАДСКИ друм, на траси још старијег пута Via Militaris, крај Ниша је мит, чији помен буди жељу путовањима и авантурама. По овом миту у околини Ниша може и данас да се шета и пландује, уживајући у медитеранским мирисима борове шуме и ароматичног биља.

Ипак, најдубљи утисак оставља поглед с врха стотинама метара високе литице Кусаче, дуж које је водио древни пут. Са њеног блиставобелог камена пуца видик на горостасни масив Суве планине, понор Сићевачке клисуре и фантастичне природне скулптуре Сврљишких планина.

Кусача је она бела литица, небу под облацима, на улазу у Сићевачку клисуру из правца Ниша, која путнике из возила тера да криве вратове и посматрају је са страхопоштовањем.

Прочитајте још - Кањони крију богату историју

Истина је на срећу другачија, до Кусаче се на 771 метара надморске висине стиже за нешто више од два сата пријатне шетње, трасом древног пута. Он је водио преко Куновице, а то је старо име за Суву планину, коју су некада красиле велике шуме куна - клена. Одатле се ободом Јелашничке клисуре спуштао преко данашњег села Куновице до Просека, почетка Сићевачке клисуре.

То је станица на којој треба да сиђете из нишког градског аутобуса, ако намеравате да се попнете до Кусаче. Ако долазите колима, оријентир је чувена друмска кафана "Стоп ћале магистрале". Ту пређите мост преко Нишаве и наставите путем који води навише и улево, према селу Манастир, које више нема становнике, али има мноштво викендица па је викендом веома живо.

Када стигнете до обновљеног манастирчића Светог Николе из 13 века, скрените удесно ка боровој шуми опојног мириса. Ту је и видиковац с кога пуца поглед на Нишку котлину, а крај њега и камено огњиште, које сведочи о мераклијама који ту роштиљају.

Стаза навише обележена црвено белим планинарским ознакама добрим делом води кроз сенку шумарака, па је пријатна за шетњу и по врућини. Њоме се за око сат и по стиже до литице Кусаче где умор као чаролијом скида свежи планински ветар.