ПЛАЖА, планина, прелепа природа... За идеалну летњу комбинацију није увек потребно путовати далеко. Дестинација која из године у годину привлачи све већи број гостију из земље и иностранства налази се на око 200 километара од Београда. Реч је о Борском језеру, главном туристичком центру Тимочке Крајине.

На надморској висини од 438 метара, где допире планински ваздух са Црног врха, налази се језеро, које многи називају и морем источне Србије. Са правом, јер уређене и чисте плаже, мирис борова, изузетно квалитетан смештај и цене примерене српском џепу, и на почетку овогодишње летње сезоне привлаче велики број туриста.

Лети је овде прави спас од врућина, а купање у веома чистој води изузетно пријатно, јер достиже и температуру и до 26 степени Целзијусових. Око језера су борова шума и чемпреси, а плаже са постепеним улазом у воду разлог су што све већи број породица са децом летовање на мору "мења" за Борско језеро.

Ушушкано у најлепшем крајолику Хомољских планина, једно је од најквалитетнијих вештачких језера на Балкану. Када је лепо време, на површини језера се, као у огледалу, одсликавају околни шумски комплекси, ливаде и пашњаци.

Прочитајте још - Борско језеро - море источне Србије

Када је смештај у питању, гостима је на располагању неколико вила и апартмана, уређен камп, али се понудом посебно издваја хотел "Језеро" са четири звездице, који има 111 модерно опремљених соба и апартмана, велнес и спа центар, затворен базен, спортске терене, слану собу (боравак од у њој од 30 минута има исти ефекат као целодневни боравак на мору), "америчку" куглану, етно-ресторан са специјалитетима овог краја... На хотелској плажи су уређени и понтонски базени у самом језеру, већи дубине 180 и мањи дубине 60 центиметара.

Са Борског језера лако се стиже до Црног врха, ловишта Дубашница, вулканских купа Тилва њагра и Тилва мика, Лазаревог кањона и његових пећина (Лазарева и Верњикица), као и оближње Брестовачке бање. Гости овде уживају у бујном зеленилу, а на Црном врху и у вожњи жичаром, односно панорамском разгледању. Посетиоцима су на располагању и параглајдинг, планински бициклизам и пешачке туре.