ЛОЗНИЦА је дестинација за интересантан викенд. У овом граду се одржава један од најлепших фестивала Лилало, када се пале бакље уочи Петровдана. Током летњих месеци варош је лепо уређена, а велики градски парк и пешачка Улица Јована Цвијића су право место за предах и шетњу.

10.00

Тршић је од Лознице удаљен само седам километара, а централна прослава Вуковог сабора одржава се у септембру, у недељу уочи Мале Госпојине. Овај комплекс (улазница је 150 динара) може да се посети током целе године и видe црква брвнара, вајати, калиграфска радионица, Музеј језика и писма...

11.00

Вук Караџић се школовао у манастиру Троноша (улазница у музеј 100 динара), који је краљ Драгутин основао 1317. године. Испод манастира се налази капела Светог Пантелејмона са чесмом Девет Југовића.

13.00

У центру Лознице се могу видети споменици Вука Караџића, Јована Цвијића, Филипа Вишњића и Степе Степановића. Цене у кафићима и ресторанима пешачке зоне су приступачне, па две особе могу да ручају за 1.000 динара.

Прочитајте још - ТУРИСТИ ХРЛЕ У РОДНО МЕСТО ОЦА НАШЕ ПИСМЕНОСТИ:Вуков Тршић као пре

14.00

Галерија Миће Поповића налази се у Лозници, а могу се видети дела и лични предмети уметника, које је поклонио родном граду. Кућа у којој се налази стална поставка слика је била породична кућа Маријана Катића, подигнута 1878. године и изграђена је у духу историзма са класицистичким и декоративним елементима романтизма.

15.00

Музеј Јадра је смештен у лепој згради на углу две улице, а у приземљу се налазила прва апотека у Лозници. Поставка представља Мали Звроник, Љубовију, Крупањ и Лозницу, а улазнца је 150 динара.

16.00

Црква Покрова Пресвете Богородице налази се у центру Лознице у некадашњем утврђењу "Лознички град". Подигнута је 1873. године, а у порти се одржава фестивал "Лилало" уочи Петровдана.

Прочитајте још - Тршић: Чаробна слова у краснопису

17.00

Посета Лозници не би била потпуна а да се не посете два најважнија споменика из Првог светског рата, где су се одиграле кључне битке. Гучево се налази на путу ка Бањи Ковиљачи, а спомен-костурница Текериш ка Београду.

18.00

Близу Лознице је Дрина са најпопуларнијом Жићином плажом, али и "Сунчана река". Одмор се може продужити у Бањи Ковиљачи или неком од сеоских домаћинстава.