СА историјом дугом 2.500 година, Истанбул, Цариград или Константинопољ је град који треба видети бар једном у животу.

Уз добро осмишљену сатницу, овај град може да се обиђе и његов дух да се осети за један дан, али да би се у њему уживало, треба издвојити најмање три. Додуше, рачунајте на потпуни колапс у саобраћају, поред ког и Београд усред општих радова делује као шетња парком. Истанбул је трећи најпосећенији европски град.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Како до јефтине хотелске собе

9.00

Улаз у Аја Софију, некада највећи православни храм на свету, кошта око 10 евра, а пошто је увек гужва, треба отићи чим се отвори. Храм је изградио цар Јустинијан, али у Византији су веровали да га је Бог спустио ланцем на земљу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Туристи више не могу седети на чувеним шпанским степеницама у Риму (ФОТО)

9.30

Десно од Свете Софије се налази Миљометар, односно некадашњи центар света, од којег се мерила размера у царству. Велики плато (на којем је фонтана) према Плавој џамији је био Стадион. Ту је кафана у којој служе најјефтинију кафу у граду. Улаз у Плаву џамију је бесплатан, а изување и марама за жене су обавезни. Десно од Свете Софије се налази подземна Базилика цистерна која је снабдевала Цариград и коју вреди видети, а улаз је око три евра.


10.00

После цистерне пут води ка Топ капији, палати из које су владали султани до 19. века. Улазница је око 10 евра, а без задржавања у лепом парку, палата може да се обиђе за сат времена. Улаз у харем се додатно наплаћује и није вредан посете.

12.00

Пешице пут води до Капали-чаршије, односно највеће пијаце на свету која има 5.000 тезги и сопствену пошту и полицијску станицу. Кроз базар може да се шета сатима, а може и да се прође и оде до Сиркеџи станице, са које је полазио легендарни "Оријент експрес", и до Египатског базара. Овај базар је чувен по зачинима и ратлуку, а у њему се налази и ресторан "Пандели", један од најстаријих у Истанбулу.

13.00

Пут води ка мосту Галата који је најлепше прећи пешице, јер је препун пецароша, продаваца и шетача. До Галате, некадашњег европског дела Истанбула, може се доћи и превозом. Карта за трамвај, метро, аутобус, жичару или брод кошта пола евра, а превоз је одличан.

14.00

Улица Иштиклал је најчувенија по радњама, али и прелепим зградама амбасада које се у њој налазе. Недалеко је и славни хотел "Пера палас" у којем су спавали краљеви, а и Јосип Броз Тито.

15.00

Трг Таксим није леп, али је срце града које куца нон-стоп и овде се одржавају све демонстрације. Ту се налазе најјефтинији ресторани.

16.00

Поподне се може провести у палати Долмабахче у којој је живео последњи султан и умро Кемал Ататурк, а из ње се пружа прелеп поглед на Босфор. Уколико је сунчан дан може да се оде на крстарење по заливу који дели Европу и Азију.

18.00

Ноћи су у Истанбулу, по речима домаћина - легендарне, као и оброк који почиње уз мезе и траје дуго. Најбољи ноћни клубови се налазе у Ушкудару.