Обилазак видиковаца са којих се пружа прегледан поглед на Скадарско језеро, пролазак кроз тунел којим је некада саобраћао чувени воз "Ћира" и дегустација вина и домаћих специјалитета у локалним винаријама део су нове туристичке туре која је љубитељима активног одмора од ове године доступна у Бару, у Црној Гори.

Пролазећи теренским возилима кроз седам видиковаца, трасом дугом 115 километара, туристи имају прилику да у авантури под називом “џип сафари” уживају у планинским пространствима, али и да се окупају на некој од плажа на Скадарском језеру.

Старим путем за Вирпазар из Бара се стиже до насеља Зупци у коме се налази манастир Рибњак посвећен Светом Василију Острошком што је, каже за Тањуг Иван Ковач из Туристичке организације Бар, уједно и стартна позиција узбудљиве “сафари” туре.

Одатле се стиже до планине Суторман са које се пружа поглед на природне лепоте Бара, идеалан за љубитеље “селфија”, а нешто даље и до места Туђемили - попришта велике историјске битке са византијском војском из 1042. године.

“Туристима су опште познате наше плаже, поготово гостима из Србије, а ово је нешто што је тек ове године почело”, рекао је Ковач и додао да је интересовање странаца за нову туристичку туру све веће и да међу њима највише има Француза.

Панорамска вожња теренским четвороточкашима обухвата и пролазак кроз тунел којим је некада саобраћао воз “Цхира”, али и посету селу Годиње, познатом по производњи вина.

“Моји преци су у Годињу од 15. века и за све то време, сигуран сам да су били виноградарска и винарска породица јер постоје црквени записи који датирају из 13. века, у којима се помиње производња вина овде у нашем селу”, рекао је власник једне од винарија у Годињу Мишко Лековић.

Каже да им долазе туристи из разних крајева света попут Аустралије и Јужне Америке, али да су најчешћи гости европљани, међу којима предњаче Французи који су чувени по производњи најбољих вина на свету.

“Највише нас охрабрује када Француз каже да је вино одлично и када га купи овде код нас, и то не само једну или две боце већ цео пакет јер је то потврда да смо на правом путу, бар што се вина тиче, мада мислим да не заостајемо ни када је реч о другим стварима”, рекао је Лековић.

Из села Годиње, стиже се до плаже Мурићи на Скадарском језеру која је последња локација краће руте “џип сафарија”, дуге око 50 километара.