Браон чорба

Потребно је: 200 г шитаке печурака, шаргарепа, главица црног лука, веза першуна, кромпир, 1 дл неутралне павлаке, кашика брашна или густина, босиљак, куркума, со, бибер

Све састојке добро уситните у блендеру (оставите неколико печурака исечених на танке шните), па динстајте на благој ватри. Када маса пусти течност, додајте кашику брашна или густина и брзим мешањем спречите стварање грудвица. Када се све сједини, налијте литар воде и оставите да се крчка, и по потреби зачините. На крају додајте павлаку, а приликом сервирања у тањир сипајте и крутоне.

Салата од лисичарки

Потребно је: 300 г печурака лисичарки, неколико листова целера, 50 руколе, мајчина душица, сок од 1 лимуна, уље по жељи, со, бибер, 2-3 парадајза сечена на кришке


Очишћене, опране и исецкане лисичарке обарите да омекшају. Исецкан целер, со, бибер, сок од лимуна, мајчину душицу и руколу добро промешајте и прелијте преко оцеђених печурака. Измешајте, оставите кратко да одстоје и послужите.

Пуњене моцарелом

Потребно је: плави патлиџан, 4 кашике маслиновог уља, 400 г шампињона, 100 г крупно сецканих ораха, 3-4 кашике сецканог, першуна и мирођије, со, бибер, 100 г наренданог моцарела сира


Повадите дршке из печурака па их ситно исецкајте, а капе оставите на страну. Плави патлиџан ољуштите и исеците на коцкице од око 1,5 цм величине, посолите и притисните нечим у цедиљки, па оставите да одстоје петнаестак минута, да би се оцедила горчина из њих. Исперите хладном водом и осушите убрусом. Загрејте уље на средњој температури и на њему пропржите патлиџан око седам минута, или док не добије златножуту боју са свих страна. Додајте дршке печурака, пропржите још три минута, па склоните са шпорета. У већој чинији помешајте пржени патлиџан, орахе, со, бибер, першун и мирођију, па тиме пуните капице од печурака. Поспите наренданом моцарелом и пеците у рерни загрејаној на 170 степени десетак минута, или док се сир не растопи и порумени.

Телеће шницле са вргањима

Потребно је: 500 г телећих шницли, 50 г сушених вргања, 2 шаке сушених врхова коприве, 4 кашике брашна, 1/2 л домаће супе, 5 кашика уља, со, бибер


Посолите и побиберите шницле па их пропржите на уљу, тек да мало порумене с обе стране. Смањите температуру, на сваку шницлу сипајте кашику брашна, налијте супу и додајте печурке, које сте претходно држали у води да мало набубре. На крају додајте коприве, поклопите и оставите да се крчка око пола сата. По потреби додајте још мало супе, а гарнирајте грилованим тиквицама и шаргарепом. Уместо коприве можете да користите блитву или спанаћ.

Брза пица

Потребно је: 200 мл јогурта, 2 кашике маслиновог уља, 1/2 кг брашна, прашак за пециво, кашичица соли, парадајз пелат, шунка, кулен, сланина по жељи, нарендани качкаваљ, печурке по жељи, црне маслине, 4 чери парадајза, оригано, свеж босиљак



У дубљу посуду сипајте јогурт и уље. Помешајте брашно, со и прашак за пециво и додајте течним састојцима, па све добро умутите. Тесто би требало да је мекше него што обично буде када месите оно за пицу. Велики плех од рерне подмажите маслиновим уљем, ставите тесто на средину и развуците га рукама до ивица. Одмах филујте парадајз пелатом, нечим сухомеснатим, качкаваљем, печуркама, маслинама, чери парадајзом сеченим на половине, ориганом и листовима босиљка. Убаците пицу у рерну загрејану на 200 степени и пеците петнаестак минута, односно док не поприми светлобраон боју а сир се не растопи.

Запечене с поврћем

Потребно је: 500 г тиквица, 500 г печурака по жељи, 10 чери парадајза, 200 мл киселе павлаке, 50 мл пасираног парадајза, 3 паприке, 200 мл млека, 3 јајета, 1/2 главице црног лука, со, бибер, босиљак, кари или ђумбир, першун, маслиново уље


Тиквице исечене на колутове пеците у рерни загрејаној на 200 степени, петнаестак минута. Печурке исеците на танке листиће и пржите их на маслиновом уљу, док не добију тамнију боју. Пропржите лук, додајте му сецкану паприку, пасирани парадајз, со, бибер, босиљак и першун. Све заједно пржите док се не згусне. У дубљој посуди умутите јаја, млеко и павлаку. Ватросталну посуду премажите маслиновим уљем, па у њу сипајте пола смесе од парадајза, паприке и пасираног парадајза, затим поређајте тиквице, преко сипајте мало смесе од павлаке, јаја и млека, па ређајте опет тиквице, преко сипајте преосталу смесу од парадајза и печурке, поређајте чери парадајз. На крају све залијте јајима, млеком и павлаком. Пеците око сат времена, у рерни загрејаној на 200 степени.