ЕНЕРГЕТСКА СУПА

Потребно је: 1 кг тиквица, 200 мл јогурта, 2 струка празилука, 2 чена белог лука, кашика свежег босиљка или першуна, 1 л повртне супе од коцке, кашичица млевене паприке, 3 кашике маслиновог уља, со, бибер

Динстајте исецкани празилук и бели лук на маслиновом уљу, мало посолите, па додајте тиквице које сте претходно опрали, ољуштили и изрендали. Ставите першун или босиљак, па динстајте око пет минута уз повремено мешање. Улијте супу од поврћа, зачините по укусу бибером и кувајте десетак минута. На крају сипајте јогурт. Љуту паприку додајте када будете сервирали супу у тањир.

ДОМАЋА МУСАКА

Потребно је: 1 кг тиквица, главица црног лука, 500 г млевеног меса, шаргарепа, 3 јајета, павлака, презле, со, бибер

Тиквице ољуштите и исеците на колутове, посолите и оставите да пусте воду. Продинстајте лук и шаргарепу, додајте млевено месо и зачините бибером. Тиквице оцедите од воде, уваљајте их у презле и ређајте - ред тиквица, ред меса, све док не потрошите материјал. Умутите јаја и павлаку, па тиме прелијте мусаку и запеците је у рерни на 180 степени, док не порумени.

ЛЕТЊЕ ЛАЗАЊЕ

Потребно је: 12 кора лазања, 600 г тиквица, 50 г путера, кашичица биљног зачина, 100 г горгонзоле, 50 г моцареле, 15 г пармезана

За сос: 50 г путера, 50 г пројиног брашна, дл млека, со, бибер, биљни зачин

Опране и ољуштене тиквице исеците уздужно на танке шните, испржите их кратко на путеру и поспите биљним зачином. Лазање кувајте три минута у сланој води. Направите сос - на путеру кратко испржите брашно, полако сипајте топло млеко уз стално мешање док не добијете густу смесу. Зачините по укусу. На дно ватросталне посуде сипајте мало белог соса, па слажите - ред лазања, сос, тиквице, моцарелу и изрендану горгонзолу, па опет лазање и тако редом. На последњи лист ставите мало соса, моцарелу, горгонзолу и поспите пармезаном. Пеците око пола сата у рерни на 220 степени.

ФИЛОВАНА ЗАКУСКА

Потребно је: 1/2 пилећег белог меса, 2 тиквице, шаргарепа. свежа паприка, 200 г траписта, мало свежег першуновог листа, 2 парадајза, со, бибер,биљни зачин

За прелив: чаша јогурта, 30 мл млека, 2 јајета

Месо исеците на тање траке и кратко издинстајте у тигању са мало уља. Опране тиквице пресеците напола, издубите средину и сачувајте је. Издинстајте исецкану шаргарепу, паприку, парадајз и издубљени део тиквице, побиберите, додајте зачине и свежи першун. Умутите јаја са јогуртом и млеком, па сипајте мало у тиквице, додајте мало изренданог сира, затим месо, динстано поврће, опет сир и поврће. Све залијте мешавином јогурта и млека. Покријте и прекријте фолијом, па запеците у рерни на 180 степени. Украсите кришкама парадајза и першуном.