ЗАПЕЧЕНЕ ПАПРИКЕ


Потребно је: 500 г меканог крављег сира, 100 г горгонзоле, 4 меснате црвене паприке, јаје, кашика универзалног зачина, 2 кашике уља, со


Целе паприке прокувајте око 5 минута у благо посољеној води и одмах охладите водом. Пресеците их по дужини и очистите од семенки и жилица. Миксером добро сједините сир са јајетом, горгонзолом исецканом на ситне коцке и универзалним зачином. Распоредите сир у половине паприка и ставите у науљену ватросталну посуду. Пеците у рерни на 200 степени око 20 минута. Служите као хладну закуску или уз месо са роштиља.


ФИНИ ОСВЕЖАВАЈУЋИ НАМАЗ


Потребно је: 400 г младог сира, 200 мл киселе павлаке, кашичица соли, 1/4 кашичице млевеног бибера, 30 г рена, 70 г младог лука, кувано јаје


Оцедите добро сир и пенасто умутите, додајте павлаку, рен, со и бибер, па све добро сједините. Млади лук ситно исецкајте и умешајте у смесу. Тврдо кувано јаје исеците на коцкице и поспите по намазу. Мажите на хлеб, по могућству са семенкама, јер је укусније.


КУГЛИЦЕ У БОЈИ ЗЛАТА

Потребно је: 250 г сира едамера, јаје, 30 г оштрог брашна, црни млевени бибер, кашичица универзалног зачина, уље за пржење

За панирање: јаје, 50 г брашна, 50 г презли


Сир нарендајте крупније, па додајте измешано јаје са универзалним зачином и бибером. Поспите брашном и све добро сједините. Од добијене масе обликујте куглице, уваљајте их у брашно, па у јаје и презле, а потом пржите на већој количини загрејаног уља. Служите топле с хладним сосом од јогурта, павлаке или мајонеза.

Савет: Уколико желите да куглице буду укусније можете да помешате различите врсте сирева.


МАФИНИ ЦАРСКОГ УКУСА

Потребно је за тесто: 250 г оштрог брашна, 125 г путера, 2 кашичице универзалног зачина, 2 кашичице киселе павлаке, јаје

За фил: 400 г гауде, ементала или пекорина, 2 кашичице универзалног зачина, 2 јајета, 100 мл слатке павлаке, 1/2 кашичице млевеног мускатног орашчића, 1/2 кашичице млевеног белог бибера


Брашну додајте путер исечен на листиће, јаје, универзални зачин и павлаку, па умесите тесто. Оставите га да одстоји на хладном месту око сат времена, а потом га разваљајте на дебљину 3-4 мм. Чашом или округлим калупом вадите кругове, а затим обложите калупе за печење. Пеците тесто у калупима око 10-ак минута на 220 степени. У међувремену припремите фил. Изрендајте сир, додајте универзални зачин, бибер, мускатни орашчић, размућена јаја и павлаку, па све добро промешајте. Напуните том смесом полупечене мафине и наставите са печењем још око 20 минута на 180 степени. Топле мафине извадите из калупа и служите као мало јело или предјело са зеленом салатом.

Савет: За што укусније мафине помешајте бар 2 врсте сира.


СОЧНИ ШАМПИЊОНИ

Потребно је: кг шампињона, 100 г сланине панчете, 120 г црног лука, кашичица универзалног зачина, бели лук у праху, кашичица слатке алеве паприке, кашика пшеничног оштрог брашна, 200 мл слатке павлаке за кување, 2 кашике сецканог першуна, 100 г ренданог пармезана, кашика путера

Оперите шампињоне и исецкајте их на листиће. Панчету исеците на коцкице и кратко пропржите, потом додајте ситно сецкани црни лук, па заједно кратко продинстајте. Додајте универзални зачин и бели лук у праху и наставите још мало да динстате. Потом додајте и шампињоне и динстајте око 5 минута, док део течности не испари. Поспите паприком и брашном, па промешајте. Долијте павлаку и кратко прокувајте. Умешајте першун и пола пармезана. У ватросталну посуду као подлогу ставите кувану паленту, а преко ње припремљену смесу са шампињонима. На крају смесу поспите остатком пармезана и прекријте танким листићима путера. Пеците на 200 степени око 15 минута, а затим служите топло уз пире кромпир.


ПИКАНТНЕ КНЕДЛЕ

Потребно је: 250 мл воде, 125 г путера, 125 г брашна, 3 јајета, 100 г ренданог пармезана, бибер, со, шећер, босиљак, першун

За пикантни сос: 300 г пелата, 3 чена белог лука, чили папричица, уље

Воду у коју сте додали путер, пола кашичице соли и пола кашичице шећера и мало свеже самлевеног бибера, загревајте до кључања. Када прокључа истресите брашно. Мешајте га варјачом да се не створе грудвице. Наставите тако све док се брашно не претвори у лопту која се одваја од зидова лонца. Склоните са шпорета и пребаците у чинију. Оставите неколико минута да се охлади. Додајте једно по једно јаје и упорно мешајте док их смеса не упије. Свежи босиљак и першун ситно исецкајте и додајте смеси заједно са пармезаном. Потом тесто оставите да се потпуно охлади. У већи лонац ставите слану воду да прокључа. Влажним рукама од теста правите кнедле и лагано их спуштајте у кипућу воду. Кувајте на умереној ватри 15 минута. На мало уља пропржите бели лук у комаду и чили папричицу. Лук извадите, а додајте пелат и посолите. Кувајте на уобичајан начин, краће ако волите течније, а дуже ако волите гушће. Решеткастом кашиком вадите кнедле и слажите их у загрејану чинију. Сипајте преко сос и, ако желите, украсите босиљком.


ГИБАНИЦА БЕЗ ПРЕМЦА

Потребно је: 350 г мекане фете, 300 г младог крављег сира, 200 г кајмака, 250 мл киселог млека, 4 јајета, 100 мл киселе воде, 500 г дебљих кора, 100 мл топле воде, кашика уља

Фету, крављи сир, кајмак, кисело млиеко, жуманца и киселу воду добро измешајте. Беланца улупајте у чврст снег, па лагано умешајте у припремљену смесу од сирева. У намазану тепсију прву кору ставите да виси преко спољних страна, а остале гужвајте. Преко стављајте надев - ред кора ред надева, водећи рачуна да надев буде последњи. Потом прекријте последњом кором и гибаницу ушушкајте, а затим оставите да одстоји око 30 минута да се укуси добро прожму. Пеците у рерни на 180 степени, након 20 минута прелијте водом помешаном с уљем, па наставите са печењем још 20 минута. Служите уз јогурт или киселу павлаку.