Сармице

Потребно је: главица купуса, 1 кг млевеног свињског бута, 150 г пиринча, суви биљни зачин, со, бибер, 2 веће главице црног лука, 1/2 л куваног парадајза. За запршку: кашика уља, брашно, црвена туцана паприка

Главицу купуса ставите у лонац са благо посољеном водом и попарите је 15 минута. Од млевеног меса и горе наведених састојака направите фил за сарме. Извадите купус из лонца, скините листове, одсеците дебљи корен са сваког од њих и завијајте сарме са припремљеним надевом од меса. Сармице ређајте на исти начин као што бисте и класичну сарму од киселог купуса. Кад завршите, налијте преко мешавину воде и куваног парадајза (у односу 1:1), мало пошећерите и ставите да се кува око два сата, на тихој температури. Чим сарма буде скувана, запржите је на уобичајен начин, тако што ћете пропржити уље, брашно и црвену туцану паприку. Потом запеците у рерни, пола сата.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Бакина чорбица са кромпиром

Потребно је: 1/2 кг купуса, паприка, главица лука, већи парадајз, 1/2 тиквице, 2 шаргарепе, 2 кромпира, шољица пиринча, бибер, со, уље, свеж першунов лист, веза мирођије, штап целера

Пропржите ситно сецкан црни лук, додајте шаргарепу сечену на колутиће па, кад се и она мало издинста, убаците насецкану паприку и на коцкице исечен купус. Додајте тиквицу и кромпир сечене на коцкице, налијте водом и крчкајте док се поврће не скува. Затим, 15 минута пред крај, додајте пиринач, со и бибер, а када скинете са ватре, убаците ситно сецкан першуновов лист, мирођију и штап целера.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

На грчки начин

Потребно је: мања главица купуса, паприка, 200 мл куваног парадајза, 300-400 г млевеног меса, 200 г суве сланине, 3-4 чена белог лука, мањи празилук, већа шаргарепа, мањи целер (корен), лист и штап целера, уље, кашика брашна, кашичица зачинске паприке, суви биљни зачин, со

Купус исецкајте на веће коцке и пола поређајте у шерпу. Преко ставите млевено месо, суву сланину, паприку, шаргарепу, целер (лишће и штапове) и празилук, па преко тога поређајте други део сецканог купуса. Прелијте водом до пола шерпе и оставите да се кува на средњој температури, око 50 минута. Лагано промешајте, додајте суви биљни зачин, со и кувани парадајз. Оставити да се крчка на тихој температури још пет минута, па искључите шпорет.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Рендани са шампињонима

Потребно је: 2 празилука, 1 кг купуса, шаргарепа, 200 г шампињона, 120 мл воде, мало маслиновог уља, со, бибер, зачини по жељи

Празилук исецкајте на танке колутове и пропржите на мало маслиновог уља. Додајте нарендан купус и шаргарепу, прелијте водом, посолите и зачините по укусу. Затим поклопите и кувајте на тихој ватри док купус не омекша. Потом убаците шампињоне, поклопите и оставите да се крчка још 15 минута, односно док не испари вишак течности. Додајте зачине по укусу и послужите.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Пљескавице од поврћа

Потребно је: главица купуса, 2 јајета, главица црног лука, 2 чена белог лука, 2 кашике млека, кашика сецканог свежег першуновог листа, кашика измрвљеног мајорана, 2 кашике брашна, 2 кашике презли и још мало за "ваљање", со, бибер, по укусу

Исецкајте купус мало крупније него за салату и рукама га додатно изгњечите. Црни лук изрендајте на крупнијој страни рендета, па га додајте купусу, као и испасирани бели лук. Јаја умутите са млеком, прелијте преко припремљеног купуса, додајте першун, мајоран, со и бибер (по укусу), брашно и 2 кашике презли. Масу добро изједначите руком, покријте суд у ком је и оставити 10 минута да одстоји. У другу посуду ставите презле, на руке нанесите мало брашна па кашиком захватите припремљену смесу и обликујте тање пљескавице, око 0,5 цм. Сваку уваљајте у презле, са свих страна, и пржите у већој количини добро загрејаног уља (дубине центиметар, у тигању). Кад их спустите на уље, смањите температуру, па их са сваке стране пеците док не добију златастобраон боју, односо око 3-4 минута са сваке стране. Извадите их шупљикавом кашиком, па ставите на кухињски папир, да се уље оцеди.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Пита савијача

Потребно је: 1/2 кг кора за пите, 1 кг купуса, со, бибер, по укусу, 220 мл киселе воде, 50 мл уља

Очистите купус од спољних листова, преполовите га и одстраните корен. Затим купус ситно исецкајте, зачините по укусу и пропржите га на умерено угрејаном уљу, уз често мешање. Када поврће промени боју и вишак течности потпуно испари, склоните са ватре и оставите га да се прохлади. Помешајте киселу воду и уље. Сложите две коре, једну на другу, па горњу премажите мешавином воде и уља, нанесите прохлађени купус до половине коре и уролајте, без пресавијања бочних ивица. Умотајте у облик пужа и положите на средину благо науљене тепсије. Поступак филовања кора понављајте све док не утрошите материјал. Сваки нови "прут" пите наставите уз завршетак претходно положене ролнице у тепсији. Овако сложену питу премажите остатком мешавине воде и уља и пеците у рерни загрејаној на 200 степени око 25 минута, односно док пита не добије златнорумену боју.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Витаминска салата

Потребно је: главица купуса, 4 шаргарепе, пола главице зелене салате, свеж першун, со, уље, сирће (или лимунов сок)

Оперите и очистите поврће, купус и шаргарепу нарендајте, а зелену салату и першун ситно исецкајте. Потом у дубљој посуди спојите све поврће и зачините салату по укусу (со, сирће или лимунов сок и уље). Можете додати и шаку ренданог црвеног купуса, да бисте зашаренили тањир, па послужите као самосталан оброк или уз било коју врсту меса.