ТРОВАЊА храном најчешће се дешавају у току летње сезоне, након конзумирања намирница које су стајале на високој температури. Једна бактерија може да формира два милиона нових за свега неколико сати, што доводи до појаве тегоба, у неким случајевима и три дана након узимања покварене хране.

Бактерије које најчешће изазивају цревну инфекцију су салмонеле, кампилобактер и златни стафилокок, док је од вируса најчешће присутан норовирус. Месо, јаја, млечни производ и плодови мора јесу намирнице које се најчешће кваре, али тровање може да буде узроковано воћем и поврћем.

- Најчешћи пут преноса норовируса је неопрано воће и поврће - каже др Славица Марис из Градског завода за јавно здравље. - Златни стафилокок најчешће је изазван уносом млевеног меса, кашасте хране и слаткиша. Салмонела и кампилобактера преносе се кроз недовољно термички обрађене намирнице, месне прерађевине и храну која се спрема од млечних производа и јаја. То су често разне врсте кремова, колача, торте и сладолед.

Први симтоми тровања јављају се након 30 минута, али може да се деси да се појаве чак неколико дана након узимања покварене хране. Знаци су најчешће мучнина, повраћање, учестале столице, болови и грчеви у стомаку, главобоља, повишена температура и малаксалост. Уколико су тегобе изражене, значи да је наступило тешко тровање које захтева хоспитализацију.

- Учестале течне столице и повраћање могу довести до великог губитка течности и електролита - објашњава докторка Марис. - Тежа клиничка слика подразумева да је дошло до дехидратације, која се манифестује сувим устима, сувим језиком који је обложен белим наслагама, тамнијом мокраћом и убрзаним радом срца.

Терапија подразумева надокнаду течности и електролита путем оралних раствора, док је у случају тежих обољења, потребно применити интравенску терапију. Не саветује се узимање антибиотика за вирусне инфекције, јер антибиотици не делују на вирусе.

- Када су у питању бактеријске инфекције, антибиотици се користе у строго контролисаним условима - каже др Марис. - Дају се особама који имају тежу клиничку слику, најчешће одојчади и малој деци, особама старије животне доби које имају неко хронично обољење, као и особама са ослабљеним имунитетом. У другим случајевима се не препоручује узимање антибиотика, јер се на тај начин продужава трајање клиничке слике и излучивање узрочника из организма.

Колико ће тровање бити тешко, зависи од количине унетих токсина, врсте микроорганизама, али и осетљивости организма. Корисно је узимање пробиотика, јер корисне бактерије које регулишу цревну флору, скраћују трајање болести и излучивање узрочника путем столице. До престанка болести, али и неколико дана након тога, препоручује се лаганија исхрана.


КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ

НАЈВАЖНИЈА превентивна мера је добро прање руку и прибора за обраду намирница, радних површина на којима се спрема храна и одржавање чистоће посуђа. Храну треба термички обрадити на температури изнад 70 Ц, конзумирати у року од два сата након припреме или је чувати у фрижидеру на температури испод осам степени Целзијуса. Користите хигијенски исправне и прегледане намирнице које имају декларацију. Приликом куповине намирница потребно је контролисати изглед, рок употребе и начин чувања. Производи од меса и млека треба да се купују само ако су у расхладним витринама. Ако једете јаја, требало би да буду добро печена или кувана, а воће и поврћеа пре употребе детаљно оперите.