НЕОДОЉИВЕ ЋУФТЕ


Потребно је: 1 кг мешаног млевеног меса, 2 главице црног лука, 2 кашике исецкане панчете, 2 јајета, 2 кашике сецканог першуна, 100 мл минералне воде, со, универзални зачин, кашичица млевеног бибера, 150 г пиринча, 2 кашичице алеве паприке

За сос: 500 мл пасираног парадајза, 3 кашике концентрованог парадајза, 2 кашике брашна, 1,5-2 л воде или бистре повртне супе, со, бибер, 2 кашичице алеве паприке, 2-3 кашичице шећера, 3-4 листа ловора, мало сушеног или свежег босиљка, 3-4 кришке свеже паприке, неколико ченова белог лука.

Пропржите исецкани црни лук и сланину са мало соли, а на другој страни умутите јаја и сједините са зачинима и месом. Додајте пропржени лук са сланином и пиринач, па обликујте ћуфте. Потом на мало уља запржите брашно, додајте алеву паприку и конценровани парадајз, па прелијте пасирани парадајз. Све зачините додацима за сос и промешајте, а на крају сипајте воду или супу. Сос ставите да се кува на умереној ватри, а када проври стављајте спремљене ћуфте. Крчкајте док не буде готово, а на крају можете да додате и мало оригана, "табаско" соса, вина.


ПИЛЕЋИ ПАПРИКАШ СА КНЕДЛАМА

Потребно је: црвени лук, 2 шаргарепе, 1/2 корена целера, црвена паприка, 4 кромпира, кашика парадајз пиреа из тубе или тегле, 2-3 ловорова листа, 4 батака са карабатком и комад белог меса, универзални зачин, бибер, кашичица алеве паприке, мало уља.

За кнедле: 2 јајета, 5 пуних кашика брашна, 2 кашике гриза, 100 мл минералне воде.

Исецкајте лук на коцкице и кратко пропржите на мало уља. Додајте исецкане шаргарепу, целер, паприку и ловоров лист. Док се поврће динста оперите месо, одвојите батaке од карабатака, бело месо исеците на четири дела, па све ставите на поврће. Динстајте око 10 минута, а у међувремену очистите кромпир, исецкајте на коцке, па додајте и њега, заједно са алевом паприком и универзалним зачином. Динстајте уз повремено мешање још 5 минута, а потом сипајте врелу воду, толико да добро прекрије све. Поклопите и кувајте на лаганој ватри око 10 минута. За то време спремајте кнедле. Виљушком умутите јаја, додајте брашно, гриз и помало воде, па оставите да одстоји док се паприкаш кува. На крају кувања додајте кашику парадајз пиреа, а потом вадите кашиком кнедле и убацујте у паприкаш. Готов је онда када кромпир може фино да се изгњечи виљушком, месо лагано одваја од костију, а кнедле набубре и испливају на површину. На крају можете посути ситно исецкани першун и побиберити. Служите уз салату по жељи.


ЈУНЕЋИ ГУЛАШ

Потребно је: 600 г јунећег бута, 2 главице црног, 3 чена белог лука, бибер, со, кашика универзалног зачина, 1/2 кашичице алеве паприке, 500 мл пасираног парадајза, 1,5 л воде, ловоров лист, першун, кашика презли.

Црни и бели лук исецкајте ситно, па пропржите на мало уља. Ако је потребно сипајте мало воде. Додајте на комаде исечено месо, со, бибер и пржите док не добије лепу браонкасту боју. Затим додајте универзални зачин, першун и ловоров лист. Неколико минута мешајте, па сипајте пасирани парадајз и воду у висини дебљине 1-2 прста преко меса. Гулаш кувајте око 40 минута до сат времена, а на крају сипајте презле и кувајте још 10-15 минута. Ако волите љуто по врху распоредити исечене колутове папричица.


МУСАКА ОД КЕЉА

Потребно је: главица кеља, 300 г млевеног меса, уље, главица црног лука, 3 листа ловора, 3 јајета, по жељи ренданог сира, кашика презли, коцкица путера, универзални зачин, со, бибер.


Пропржите на уљу ситно насецкани лук, додајте млевено месо, ловоров лист и универзални зачин, посолите, а пред сам крај пржења побиберите. Оперите кељ, исеците га на резанце ширине сантиметар, скувајте у сланој води, па оцедите. У потпуно охлађено млевено месо додајте 3 жуманца па кељ, посолите и побиберите и све лагано промешајте. Беланца умутите у чврст снег и полако га умешајте у смесу. Сипајте у ватросталну посуду премазану путером и посуту презлама. Поравнајте и мусаку пеците 25 минута у рерни на 200 степени. Извадите је, поспите ренданим сиром, вратите у рерну и наставите са печењем док се сир не растопи и запече.


УКУСНА КРЕМ-ЧОРБА

Потребно је: 600 г телећег меса, главица црног лука, 2-3 кашике уља, 2 шаргарепе, 2 кромпира, бибер у зрну, 3 листа ловора, со, першун, алева паприка, 2 кашике брашна, 2 жуманца, 200 мл киселе павлаке, сок од лимуна.


Исецкајте ситно лук и ставите у дубљи лонац посут уљем да се пржи, додајте месо сецкано на коцкице, промешајте и оставите да се динста. Сипајте 2 л воде, ставите бибер у зрну, ловоров лист, на коцкице сецкану шаргарепу и кромпир, посолите, поклопите и на смањеној температури кувајте док поврће и месо не омекшају. У посебној посуди измешајте брашно, алеву паприку и мало воде, водећи рачуна да нема грудвица, па сипајте у чорбу. Кувајте док не проври. Потом виљушком умутите жуманца, додајте киселу павлаку и све добро промешајте. Кипућу чорбу склоните са рингле, па 2-3 кутлаче полако сипајте у смесу од жуманаца и павлаке стално мешајући виљушком. Опет, полако мешајући, враћајте садржај у чорбу, поклопите и служите са доста сецканог першуна и лимуновог сока.


СЛАДАК КУПУС БЕЗ МЕСА

Потребно је: 2-3 кашике уља, главица црног лука или празилука, шаргарепа средње величине, главица купуса средње величине, паприка, парадајз, ловор по жељи, со, бибер, 1/2 кашичице алеве љуте паприке, 1/2 кашичице млевеног сушеног поврћа, 2 чена белог лука, веза першуна, кромпир сечен на коцкице.


Очистите спољне листове купуса, пресеците га на 4 дела, одстраните корен, па исеците на мање комаде. Лук или празилук, као и шаргарепу, ситно исецкајте па пропржите на уљу. Додајте купус, ловор, посолите и динстајте додајући повремено помало воде. После 10 минута ставите паприку исецкану на коцкице. Наставите са динстањем док купус не омекша, па додајте бибер, сушено поврће и алеву паприку. Кромпир и парадајз исецкајте и додајте у јело. Промешајте, па још мало поклопљено кувајте док се кромпир и парадајз раскувају. На крају исецкајте у јело бели лук и першун. Ако у купус додате и шољицу пиринча укусом ће подсећати на сарму од слатког купуса. Након кувања служите као самостални оброк или прилог. Уз парче димљеног качкаваља, домаћи хлеб и сецкани црни лук биће одличан ручак.


ЛАЗАЊЕ

Потребно је: 8 кора за лазање, 500 г мешаног млевеног меса, кашика универзалног зачина, 2 листића ловора, црни лук, 2 чена белог лука исеченог на листиће, кашичица алеве паприке, со, бибер, кашика концентрованог парадајза, 2 кашике уља.

За бешамел: 750 мл млека, 3 коцкице путера, 3 кашике брашна, кашичица соли, кесица пармезана

Пропржите исецкани црни и бели лук на уљу, додајте месо, па смањите ватру да се даље динста у сопственим соковима. Зачините и добро промешајте. Кад сокови испаре додајте још пола шољице вруће воде, па на утишаној ватри оставите да испари течност до краја и да се месо добро издинста. За припрему бешамела у хладно млеко ставите путер, со и брашно, па непрекидно мешајући сачекајте да прокува. Када прокува умешајте још и кесицу пармезана. Намастите дно ватросталне посуде или тепсије па редом слажите, прво 2 коре, па распоредите трећину меса и преко тога неколико кашика бешамела. Поступак поновите 3 пута, а на последње коре ставите само остатак бешамела. Пеците 20 минута на 180 степени.