ШТРУДЛА НА ТРАДИЦИОНАЛАН НАЧИН

Потребно је за тесто: 5 шоља брашна (шоља 250 мл), 2 кашичице сувог квасца, 1 кашичица соли, 5 кашика шећера, 2 ванилин шећера, нарендана кора лимуна, 2 јајета, 200 г топљеног маслаца, 2 шоље топлог млека.


За фил: 8 јабука, 1 шоља шећера, сок од 1/2 лимуна, 2 кашичице цимета, 1 шоља сецканих ораха, 1 шоља сувог грожђа, 1 кашичица густина.

Помешајте у посуди суве састојке и кору од лимуна. Додајте јаја, охлађен маслац, лагано сипајте млеко и непрестано мутите миксером отприлике пет минута док тесто не буде глатко. Премажите га уљем, ставите у другу посуду, покријте и оставите да надође сат времена. Нарендајте јабуке, ставите их у шерпу, поспите соком од лимуна, додајте шећер и цимет и кувајте на тихој температури десетак минута. Убаците орахе и суво грожђе и кувајте још пет минута. Додајте густин, помешајте, склоните са шпорета и оставите да се охлади. Тесто поделите на два дела и растањите га оклагијом. Половину фила премажите преко једног дела теста, увијте у штрудлу, ставите у тепсију обложену папиром за печење и покријте пластичном фолијом. Направите још једну штрудлу. После сат времена, премажите их са мало млека и пеците у загрејаној рерни 45-50 минута. По штрудли поспите шећер у праху.


ФАНТАЗИЈА СА ПУДИНГОМ ОД ВАНИЛЕ

Потребно је: 4 јајета, 6 кашика шећера, 10 кашика брашна, 2 дл уља, 1 прашак за пециво, мало сецканих ораха.


За фил: неколико јабука, 6-10 кашика шећера, 3 пудинга од ваниле, 2 шлага по жељи.
Умутите јаја и шећер, додајте брашно, прашак за пециво, уље и све заједно измиксујте. Плех подмажите уљем и поспите брашном, сипајте смесу и пеците на 180 степени 15-20 минута. Јабуке очистите, исеците их на колутове или коцке и кувајте у заслађеној води 10-15 минута, док не омекшају. Скуване јабуке поређајте преко хладног колача. Пудинг и шећер скувајте у 1 л воде, по уобичајеном поступку. Врућ пудинг прелијте преко јабука и ставите сецкане орахе. Када се охлади, можете преко да насецкате још ораха или да колач филујете шлагом.


ЈЕДНОСТАВАН ВОЋНИ КОЛАЧ

Потребно је: 2 јајета, 100 г шећера, 1 чаша јогурта, 1/2 чаше уља, 2 чаше брашна, 1 прашак за пециво, 1 ванилин шећер, 4 јабуке.


Умутите миксером јаја са шећером, затим лагано додајте остале састојке, осим јабука. Сипајте смесу у плех подмазан уљем и посут брашном и преко распоредите нарендане јабуке. Пеците колач пола сата у загрејаној рерни на 200 степени. Потом поспите шећером и вратите у рерну још 15 минута. Преко охлађеног колача можете да ставите сецкане орахе, лешник, бадем или шећер у праху.


ДОМАЋА ЛЕЊА ПИТА

Потребно је: 250 г брашна, 250 г маргарина, 3 кашике сирћета, 4-5 јабука, 50 г сувог грожђа, 1 шоља млевених ораха, 150 г шећера, 1 кесица цимета, шећер у праху.


Умутите маргарин и сирће, додајте брашно и руком све добро измешајте. Оставите тесто да преноћи у фрижидеру. Сутрадан га поделите на два дела, један део истањите оклагијом, величине плеха, па га ставите у подмазан плех. Преко распоредите фил од ренданих јабука, ораха, сувог грожђа, шећера и цимета. Развуците други део теста, ставите преко фила и избоцкајте га виљушком. Пеците у рерни на 180 степени док не порумени. Када се колач охлади, исеците га на коцке и поспите преко шећер у праху.


МАФИНИ СА СУВИМ СМОКВАМА

Потребно је: 2 јајета, 100 г шећера, 2 јабуке, 200 г брашна, 80 г млевених ораха, 1 чаша јогурта, 6 кашика уља, 3 кашичице сока од лимуна, 1 кашичица цимета, прстохват соли, 1 ванилин шећер, 3 кашичице прашка за пециво, 6-7 сувих смокава.


Пенасто умутите јаја са шећером, додајте брашно, орахе и остале састојке и измешајте да се све добро сједини. Смокве претходно ситно исецкајте, јабуке очистите, једну изрендајте а другу ситно исецкајте на коцкице. У калуп за мафине ставите папирне корпице, напуните их смесом и пеците на 180 степени 20-25 минута.