Предјело од запечених паприка

Потребно је: 4 веће печене паприке, 2 кашике презли, чен белог лука, 1/2 везе першуна, 1-2 кашике маслиновог уља, со, 2 кашике ренданог пармезана

Печене паприке ољуштите, очистите од семенки и поређајте у мањи и плићи науљен ватростални суд. Першун и бели лук ситно исецкајте и поспите равномерно по паприкама. У мањој чинији помешајте презле и пармезан и поспите преко першуна и белог лука. Попрскајте уљем и пеците десетак минута у рерни, на 200 степени. Пред крај запеците испод грила, да порумени.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Једноставна пилетина

Потребно је: 1 пилеће груди (4-5 филеа), 3 чена белог лука, 3 кашике маслаца, 1 јаје, шољица презли, 2 кашике сецканог першуна, кашичица мешавине италијанских зачина, по 1/2 кашичице бибера и соли, 40 г пармезана

Умутите једно јаје, додајте отопљени маслац, изгњечен бели лук и сецкани першун. У другој посуди измешајте презле, пармезан, мешавину италијанских зачина, со и бибер. Месо исеците по дужини, а затим сваку половину по ширини. Добићете четири филеа. Сваки комад умочите у маслац са белим луком, а потом и у мешавину од презли и пармезана. Месо сложите у посуду за печење и прелијте остатком маслаца. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени, 20--30 минута, док пилетина не добије хрскаву корицу. Послужите је топлу, уз пиринач или печени кромпир.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Патлиџан са шмеком Сицилије

Потребно је: 1 кг патлиџана, 200 г полутврдог сира (може качкаваљ), со, млевени бибер, универзални зачин. За сос: 100 мл маслиновог уља, 1 кг парадајза, 3 чена белог лука, босиљак, оригано, шећер, кашика универзалног зачина. За посипање: 2 кашике пармезана

Патлиџан оперите, уздужно исеците на дебље шните, врхом ножа засеците, у облику мрежице, месни део овог поврћа, па ставите у слану кипућу воду и кувајте око 5 минута. Шните кувајте посебно, не све одједном. Скуван патлиџан извадите на упијајући папир, оцедите и охладите. Парадајз оперите, кратко уроните у кључалу воду, огулите, очистите од семенки и исеците на коцкице. На маслиновом уљу кратко пропржите ченове белог лука које сте уздужно преполовили. Извадите их, додајте припремљен парадајз и поспите босиљком, ориганом, бибером и универзалним зачином. Шећер додајте само у случају да је парадајз киселкаст, па динстајте 15 минута. Нарендајте сир по површини охлађених шнита патлиџана, побиберите их, преклопите и сложите у науљену ватросталну посуду, прелијте сосом од парадајза и поспите наренданим пармезаном. Пеците 10-15 минута у рерни загрејаној на 220 степени. Ово топло предјело можете да служите уз брускете.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Мафини од спанаћа и сира

Потребно је за тесто: 2 кашике маслиновог уља, кашичица соли, 1/2 кесице прашка за пециво, 60 г пшеничног оштрог брашна, кашика исецканог влашца, 3 јајета, 300 г свежег сира, 150 г свежег спанаћа, 40 г пињола, кашичица универзалног зачина, 50 г наренданог пармезана

Спанаћ оперите, исеците на резанце, посолите и оставите да одстоји десетак минута. Жуманца и маслиново уље измешајте миксером, додајте исецкане пињоле, пармезан, универзални зачин, влашац, добро оцеђен свеж крављи сир (пенасто умућен) и оцеђени спанаћ. Све добро измешајте, додајте брашно помешано с прашком за пециво и чврст снег од беланаца. Две-три кашике ове смесе ставите у намашћен калуп за мафине и пеците око 25 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Извадите их из калупа и послужите топле уз салату по жељи.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Паста од поврћа

Потребно је: 1 кг тиквица, 400 г тестенина по жељи, 400 г чери парадајза, 10 г свежег босиљка, 3 кашике маслиновог уља, 3-4 чена белог лука, со, бибер, 100 г пармезана

Скувајте тестенину ал денте, односно два минута краће него што пише у упутству. Док се она кува, у тигању загрејте једну кашику маслиновог уља. На уљу пржите тиквице исецкане на комадиће, око пет минута, па их пребаците у чинију. У исти тигањ убаците другу кашику маслиновог уља, а затим и опран, очишћен и преполовљен чери парадајз, па пржите око три минута. Додајте насецкан бели лук и пржите око минут. Сада ставите и преосталу, трећу кашику маслиновог уља, скувану тестенину, пржене тиквице и нарендан сир. Све добро промешајте, посолите, побиберите, а потом поспите насецканим босиљком. Сервирајте уз сезонску салату.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Тосканска скарпача

Потребно је : 300 г младих зелених тиквица, 2 млада лука, 2 јајета, 4 кашике брашна, 75 мл млека, чен белог лука, со, бибер, маслиново уље, 4 кашике наренданог пармезана

Тиквице исеците на танке колутове, посолите и оставите двадесетак минута у цедиљки. Осушите их кухињском папиру. Ручном мутилицом умутите јаја с брашном, па додајте млеко разређено са толико воде да добијете 125 мл течности. У течно тесто умешајте тиквице, на танке колутове исечен лук, уситњени бели лук и пармезан. Посолите и побиберите. Смесу истресите у науљен округли калуп пречника 20 цм. Нека висина теста буде до 1 цм. Попрскајте уљем по површини и ставите у рерну загрејану на 220 степени. Пеците око 20 минута, док не порумени. Непосредно пре конзумирања поспите по површини листиће пармезана.